Foto: Skärmdump Sverigedemokraternas Facebook-sida / SVT

SD delar GW-citat om polisers stöd för partiet

Publicerad

Röstar majoriteten av poliserna på Sverigedemokraterna? Enligt Leif GW Persson kan det förhålla sig så när det gäller poliser inom Grova brottsroteln. SD var inte sena på att plocka upp stödet från poliskåren. Men den bilden delas inte av alla.
– Merparten av oss tror jag inte röstar på SD, säger polisen Fredrik Brokopp.

Det var i gårdagens Veckans brott i SVT som kriminologiprofessorn Leif GW Persson kommenterade den Örebropolis som i ett mycket uppmärksammat Facebookinlägg delade med sig av sin frustration över sitt arbete och svensk invandringspolitik. Bland annat pekade utredaren ut brottsmisstänka med förnamn och hävdade att utlandsfödda var överrepresenterade i brottsstatistiken.

– Läser man det han skriver rakt upp och ner tänker man att han är en typisk SD-sympatisör. Poliser som han, har kontakt med den där problematiken i sin vardag och om de gick till val i dag är jag övertygad om att en majoritet av dem skulle rösta på SD, sade Leif GW Persson i Veckans brott.

GW:s kommentar plockades i dag upp av Sverigedemokraterna på deras Facebooksida där de delar en bild med citatet ”Hälften av alla poliser skulle rösta på SD”. Bilden hade på onsdagseftermiddagen över 1.700 gilla-markeringar.

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson, SD Foto: Sverigedemokraterna

– Polismyndigheten har utvecklats negativt och alla svar som poliskåren har krävt från regeringen är frågor som vi drivit. Bland annat har vi krävt fler poliser och förbättrade arbetsvillkor för poliser. Vi har även kommit med förslag om att man ska förenkla deras arbete, som att låta vittnen vara anonyma eller enklare tillåta avlyssning av misstänkta, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson hos Sverigedemokraterna.

Missnöjd yrkeskår

Till SVT Nyheter utvecklar Leif GW Persson sitt uttalande och specificerar att han syftar på att en majoritet av poliser som arbetar med grova brott är SD-sympatisörer. Han menar att det är en kvalificerad gissning baserat på hans nätverk inom polisen.

”Hälften av alla poliser är ju 'pappersvändare' i en eller annan mening och där är det gissningsvis betydligt färre (som röstar på SD). Kanske någonstans mellan 20 och 30 procent. Sammanslaget så blir det kanske fyrtio-fyrtiofem procent av samtliga. Knappt hälften, således.” skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Varför så många poliser röstar på SD tror Leif GW Persson har flera orsaker – dels att poliskåren är en mycket missnöjd yrkeskår, efter en omdiskuterad omorganisation.

– SD är missnöjeskanalen inom svensk politik och landets poliser är just nu mer missnöjda än vad de varit i mannaminne. Yrkesmässiga erfarenheter är en annan förklaring.

Många stöttar utredaren

Leif GW Persson pekar dock på att även om den polis som delade inlägget om att han mest hanterar utlandsfödda brottsmisstänkta ger en konsekvent bild av sin egen vardag är det en missvisande bild av helheten.

– Majoriteten av invandrarna är mycket strävsamma och icke kriminella personer. Men den skötsamma majoriteten ser han inte så den glöms bort.

Polisen Fredrik Brokopp, som är fackligt förtroendevald hos Polisförbundet, anser inte att majoriteten av poliserna röstar på SD, men har sett ett stort internt stöd för utredaren som tog till Facebook för att lufta sitt missnöje över invandringspolitiken.

Polisen Fredrik Brokopp Foto: Polisförbundet

– Det synsätt som han för fram har en stark målgrupp, det är många som tar till sig av det och upplever att ”äntligen tar någon bladet från munnen”.

Riskerar att bli cynisk

Även om han tror att merparten av poliserna inte röstar på SD ser han ändå att det finns ett något större stöd för SD hos poliser än hos samhället i stort.

– Polisen ska ju spegla samhället i stort så SD:s framgångar syns även hos oss och vår kår är lika polariserad som resten av samhället är. Det finns ju också en risk att man blir cynisk i det här yrket och får man inte bearbeta det man ser ute i jobbet kan det göra en besviken på samhället.

Brokopp själv, som jobbat i yttre tjänst i Skåne sympatiserar inte med Sverigedemokraterna.

– Personligen anser jag att vissa delar av den politik som SD för inte går hand i hand med vårt arbete med myndighetsutövning. Det är viktigt i vår roll att agera professionellt och det ska inte finnas någon tveksamhet om att ursprung inte ska spela roll vare sig man är målsägande eller gärningsman. Man ska få samma bemötande av polisen och den här debatten kan ju väcka en misstanke om att inte alla får samma behandling, säger han.

Röstar åt höger

Det finns ingen statistik över polisernas partisympatier, hävdar så väl Leif GW Persson och kriminologerna Janne Flyghed och Jerzy Sarnecki som SVT Nyheter har talat med.

– Traditionellt röstar poliser och militär borgerligt i större utsträckning och mer åt höger än genomsnittet, men poliskåren är ingen enhetlig organisation, säger Janne Flyghed.

Fredrik Brokopp håller med.

– Säger någon att de röstar mer åt vänster är det många ögonbryn som höjs, säger han.

Jerzy Sarnecki säger att han inte tror att majoriteten av alla poliser röstar på SD.

– Jag tror inte det när det gäller hela poliskåren. Jag hörde vad GW sa, han menar att det gäller poliser på grova brotts-rotlar i utsatta områden där det finns många invandrare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet