Erik Almqvist twittrade om MP-beskedet. Foto: TT

SD: ”Det här är SD-politik”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Markus Wiechel välkomnar regeringens förslag till ny svensk asylpolitik, men anser att det inte är tillräckligt. – Ja, det här kom ju alldeles för sent och åtgärderna är inte tillräckliga för att motverka den problematik vi står inför. Samtidigt hyllas förslaget också av SD-profilen Erik Almqvist.

Regeringens politik får beröm från tidigare riksdagsledamoten och SD-toppen Erik Almqvist, som hyllar Miljöpartiet på sin Twitter.

Almqvist, som var inblandad i Järnrörsskandalen år 2010 då han och partikamraterna Kent Ekeroth och Christian Westling beväpnade sig med järnrör och skrek rasistiska och sexistiska tillmälen till personer på Kungsgatan i Stockholm, twittrar:

”5 järnrör av 5 möjliga till miljöpartiet för dagens kraftiga åtgärdspaket mot migrantinvasionen.”

”Egentligen SD-politik”

Partiets migrationspolitiske talesperson Markus Wiechel framhåller att detta är vad de drivit länge.

– De förslag som kommer nu är egentligen SD:s politik sedan länge, säger Markus Wiechel men tillägger samtidigt att förslagen inte räcker:

– Vi menar att man måste sätta stopp vid gränsen, för det finns inga konflikter i våra grannländer. Vi menar att de inte ska komma hit för att söka asyl.

Vad säger du till kritiker till förslaget, till Jonas Sjöstedt till exempel?

– Han måste förstå att det här är verkligheten, han måste förhålla sig till det. Vi har inte de resurser som krävs. Han får finna sig i det.

”Vi är originalet”

Övriga partier menar att det är stor skillnad nu mellan läget för ett halvår sedan, vad anser du om det?

– Det är stor skillnad nu. Men den här situationen har vi sett länge och vem som helst borde ha kunna se vad som skulle hända, säger han.

Wiechel menar att asylmottagande inte är ett effektivt sätt att hjälpa flyktingar på och refererar istället till SD:s sedan tidigare redogjorda syn om att flyktingar bäst hjälps på plats i närområdet.

Finns det ingen risk ni tappar er position nu när övriga partier närmar sig det du beskriver som SD-politik?

– Nej, vi har alltid befunnit oss nära verkligheten. Vi är originalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet