Foto: TT

SD: En felaktig bild av avhoppen

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Vinge, presschef på Sverigedemokraterna, tycker inte att Expos granskning av avhoppen inom SD ger en rättvis bild av verkligheten. Han menar att det inte är konflikter utan partiets bruk av oskyddade listor som ligger bakom de flesta avhoppen.

Expos granskning visar att var sjunde SD-politiker lämnat sitt uppdrag sedan valet.

– Av de avhoppade är cirka 80 procent ett resultat av att man själv kan skriva upp sig på listorna inför val i Sverige. Det är personer som partiet inte har godkänt. Dessutom finns det personer som har andra politiska uppdrag, till exempel riksdagsledamöter, som har lämnat sitt kommunala uppdrag av den anledningen, säger Henrik Vinge till SVT Nyheter.

Sverigedemokraterna använde i stor utsträckning oskyddade listor i valet 2014. Det innebär att vem som helst kunde skriva upp sig själv, eller någon annan, på listorna. Partierna kan skydda sig mot ovälkomna kandidater genom att blockera den möjligheten. Den rätten utnyttjade de flesta partier, med undantag för SD som bara gjorde det i 30 av landets 290 kommuner.

Följden blev både att lokala nazistgrupper kunde kuppa sig in på SD-mandat, och att kändisar som Thomas Wassberg blev inkryssade mot sin vetskap.

Sverigedemokraterna valde att ta den risken för att kunna rekrytera kandidater in i det sista. Man befarade annars att man skulle stå med hundratals tomma stolar efter valet.

– Dessutom skedde de flesta avhoppen förra året, de första månaderna efter valet. I år har det inte varit särskilt många avhopp, säger Henrik Vinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.