Foto: SVT

”SD enda vinnarna om invandring blir valfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Invandring och integration tillhör de allra mest laddade samhällsfrågorna. Blir de centrala i valrörelsen 2014 kan debatten fara iväg åt vilket håll som helst – polariserad och okontrollerad. De som gynnas är, enligt forskarna, de som äger frågan – det vill säga Sverigedemokraterna.

Det är inte så vanligt i Sverige att invandring blir en het fråga inför riksdagsval. I förra valrörelsen handlade debatten mera om hur de etablerade partierna skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna än om själva sakfrågorna.

Då pressades Fredrik Reinfeldt av Mona Sahlin med frågan om han skulle samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet. Fredrik Reinfeldt, som till att börja med undvek frågan, var irriterad på Sahlin för att hon, i hans ögon, legitimerade Sverigedemokraterna redan innan de tagit sig in i riksdagen.

Men till slut sa Reinfeldt: ”Vi vill inte heller ta i dem med tång”. Reinfeldt levde sedan upp till löftet genom att inleda samarbete med Miljöpartiet om flykting- och invandringspolitiken.

Debattartikel väckte ilska

Valrörelsen 2010 var dock inte fri från hets mot människor från andra länder. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skrev till exempel en debattartikel i Aftonbladet under rubriken ”Muslimerna är vårt största utländska hot”.

Den väckte stor uppmärksamhet och upprördhet bland många. Kort efter att artikeln publicerats fick Sverigedemokraterna 7,2 procent – den högsta siffran i en opinionsmätning.

Ny demokrati

Inför riksdagsvalet 1991 var stämningen febrig på gator och torg i Sverige. Ny Demokrati och dess företrädare Ian Wachtmeister och Bert Karlsson höll till att börja med en ganska låg profil i förhållande till invandring och invandrare.

Men de trappade upp agitationen och fokuserade alltmer på budskap om minskad invandring. Ny Demokrati röstades det året in i riksdagen.

Vid den här tiden satte den så kallade Lasermannen, John Ausonius, skräck i Stockholm när han sköt personer, som han uppfattade som invandrare. I efterhand har han sagt till författaren Gellert Tamas att han var inspirerad av Ny Demokrati och Sverigedemokraterna.

Integrationen central för M

2002 växte sig Folkpartiet stort när de lanserade sitt språktest som krav för att bli svensk medborgare. Och inför valet 2014 pekar Moderaterna ut integrationen som en av de allra viktigaste frågorna.

Partisekreterare Kent Persson säger att han på sina resor märkt att människor ute i landet oroas över att många som kommer hit från andra länder inte får jobb. Den oron vill han ta på allvar.

Medan Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler befarar att en integrationsdebatt i en het valrörelse ska spåra ur och göra invandrare till syndabockar.

”Ta debatten”

I Danmark har invandring och integration som valfrågor lett till att Socialdemokraterna lagt sig nära Dansk Folkepartis politik i hopp om att vinna tillbaka förlorade väljare.

Att ta debatten har blivit ett klicheartat uttryck i förhållande till Sverigedemokraterna och invandringsfrågor. Mona Sahlin, en av de mest besjälade i kampen mot främlingsfientlighet och rasism,försökte ta debatten. Men inte heller hon gick segrande ur den.

Enligt statsvetaren Björn Johnson finns det inget parti i riksdagen som har något att vinna på att invandring och integration blir valfrågor – utom Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer