Foto: TT

SD inte välkomna på Nobelfesten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommer inte att bjudas till Nobelfesten i år heller.

Och Nobelkommittén låter bli att bjuda in någon av de vice talmännen, så SD:s Björn Söder är inte heller välkommen.

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde – oavsett hudfärg, härkomst eller religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter”, skriver Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en kommentar till TT.

När det gäller Björn Söder som är riksdagsledamot för SD och vice talman, skriver Lars Heikensten:

”Nobelstiftelsen ser kontinuerligt över många olika aspekter av evenemangen den 10 december. Gästlistan förändras över tid och i år kommer vi endast att bjuda in talmannen, inte vice talmännen.”

I linje med Nobels värderingar

Bakgrunden till ställningstagandet är enligt Nobelstiftelsen att Alfred Nobel, i en tid när Europa präglades av kraftigt nationalistiska tendenser, valde att uttryckligen skriva i sitt testamente att inget avseende skulle fästas vid nationstillhörighet, utan att den värdigaste skulle få priset.

Nobelstiftelsens styrelse beslutade därför i oktober 2010, när SD valts in i riksdagen, att inte bjuda in partiets ledare till Nobelfestligheterna. Styrelsen har sedan dess, skriver man, inte funnit anledning att ompröva det tidigare beslutet.

SD: ”Anmärkningsvärt”

Enligt Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna, är beskedet från Nobelstiftelsen inte så mycket att fästa sig vid.

”Detta är inget vi gråter över. Åkesson och Söder sysslar inte med politik för att gå på fina fester.”, skriver Kinnunen i ett sms till TT.

Men SD anser samtidigt att det är ”anmärkningsvärt att Nobelstiftelsen markerar mot Sveriges tredje största parti.”

  • Nobelfesten, eller Nobelbanketten, hålls den 10 december i Stockholms stadshus efter prisutdelningen tidigare på dagen. Det är årets kanske mest storslagna svenska fest.
  • Kungen och drottningen är där, partiledare, ministrar och samhällets toppskikt är inbjudna för att ge glans åt evenemanget och hedra pristagarna och Nobelpriset.
  • Gästerna får äta Nobelmeny, ta del av underhållning, tal och dans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer