Markus Wiechel Foto: SVT

SD-ledamot röstade inte

Uppdaterad
Publicerad

Markus Wiechel, nybliven riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, tillbakavisar uppgifterna om att han skulle ha röstat fel vid en votering i riksdagen.

”Som sagt så röstade jag inte mot partiet i denuppmärksammade frågan igår. Jag hann inte ens rösta. Inte jag som röstat feldock”, skriver han på Twitter.

Uppgiften om att Wiechel skulle ha röstat fel vid en votering i riksdagen om ett EU-direktiv i onsdags uppmärksammades av flera medier i går, som alla hänvisade till en artikel av Nyheter24. På kvällen tillbakavisade Wiechel uppgifterna på Twitter:

”Givetvis var det inte avsiktligt som jag inte hann rösta. Tillskillnad från andra så genomgick jag ingen genomgång innan”, skriver han.

– När det kommer nya ledamöter brukar man ha en väldigt tydlig genomgång om hur en omröstning går till och de första gångerna brukar man ta det väldigt långsamt. Det gjorde man inte den här gången, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin.

Enligt riksdagens protokoll från voteringen röstade inte Wiechsel i frågan. I stället var det Margareta Larsson (SD), som suttit i riksdagen sedan 2010, som röstade emot partiet i frågan.

SVT Nyheter har sökt Markus Wiechel och Margareta Larsson för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.