”Kyrkan ska inte ställa sig över lagen”

Publicerad

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och SD-ledaren Jimmie Åkesson möttes i Aktuellt.

När andra riksdagspartier drar sig ur kyrkovalet storsatsar Sverigedemokraterna. Miljöpartiet är ett av flera riksdagspartier som inte ställer upp i kyrkovalet, däremot uppmanar de folk att gå och rösta på Sverigedemokraternas motståndare för att hålla SD från kyrkopolitiken.

Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör, säger att det är bra att de som valt att vara medlemmar i kyrkan ser till att säga sitt om kyrkans framtid.

– Och där är det bra om man ser till att kyrkan fortsätter sin kamp för fattiga och utsatta i samhället. Men jag blir orolig när jag ser kampanjer från Jimmie Åkessons parti att man vill utnyttja kyrkovalet som en plattform för att sprida åsikter om minskad invandring. Dina visioner för kyrkan hör inte hemma där, säger Åsa Romson.

Åkesson: Kyrkan ska inte ställa sig över lagen

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tycker att Åsa Romson gör något till en valfråga som aldrig egentligen varit det – huruvida kyrkan ska stå på de svagas sida eller inte.

– Vi vill utöka kyrkans sociala arbete. Däremot tycker jag inte att kyrkan ska fortsätta arbeta med illegala invandrare och gömma dem. Det är inte kyrkans roll att ställa sig över lagen på det sättet, säger Jimmie Åkesson.

Miljöpartiets Gustav Fridolin uppmanar på SVT Debatt väljarna att gå och rösta – för att inte SD ska få för stort inflytande. Men Åsa Romson tycker inte att partiet bedriver kampanj mot SD.

Romson: Vi driver inte kampanj

– Vi driver inte kampanj kring hur folk ska rösta, men det vi har gjort är att säga att en anledning att faktiskt gå och rösta är att man kan säga nej till Jimmie Åkessons parti och deras idéer, säger Åsa Romson.

– Om man tycker att kyrkan ska fortsätta på samma spår – anställa imamer, ställa sig över svenska myndigheter och arbeta med den extrema vänstern så kan man rösta på Miljöpartiet eller andra grupperingar, menar Åkesson.

Hur vill du att Svenska kyrkan ska utvecklas då?

– Jag tycker att kyrkan ska vara folkkyrkan, traditionsbäraren. De allra flesta går inte till kyrkan till vardags. Men för många, precis som för mig, finns kyrkan med i samband med dop, stora högtider och liknande, säger Jimmie Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2013

Mer i ämnet