Foto: SVT/TT

SD: ”Orimligt” att stödja Anna Kinberg Batra utan inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gör nu klart att de inte kommer att släppa fram moderatledaren Anna Kinberg Batra i en statsministeromröstning utan att få vara med i regeringsförhandlingarna – något moderatledaren bestämt sagt nej till. SD och Alliansen väntas även rösta emot Stefan Löfven. Läget är alltså låst – vilket är helt unikt i svensk politisk historia.

Pjäserna är uppställda, spelet är igång, och de har visat att de menar allvar, Sverigedemokraterna. Först genom att hota med att fälla en budget – och sen göra det.

”Sverigedemokraterna kommer från och med i dag att arbeta för att försöka fälla varje regering, varje budgetproposition som ger stöd för ökad invandring utifrån dagens nivåer, och som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över migrationspolitiken,” sa Mattias Karlsson, gruppledare för SD i Riksdagen, då – hösten 2014.

LÄS MER: SVT/Novus: M fortsätter backa – SD näst största partiet

Nu gör de sitt nästa drag: Sverigedemokraterna hotar att fälla varje statsministerkandidat som vill bilda regering efter nästa val – om de inte släpps in i förhandlingarna.

”Orimligt” att stödja utan inflytande

– För vår del så är det orimligt att släppa fram en statsministerkandidat fullt ut om vi till och med är det större partiet utan några som helst förhandlingar, säger riksdagsledamoten Paula Bieler (SD).

Så då skulle ni rösta nej till Anna Kinberg Batra?

– Om vi inte har någon som helst förhandlingar, någon som helst insyn i vilken slags regering hon tänker bilda då är det orimligt för oss att stödja henne som statsminister.

LÄS MER: Riksdagsman lämnar M för SD

Den enda anledningen till att Stefan Löfven (S) blev statsminister då efter valet 2014 är att partierna i den borgerliga Alliansen hade lovat att släppa fram det största blocket, och la därför ner sina röster i statsministeromröstningen. Det kommer inte Alliansen göra igen.

– Jag tycker det är en rimlig och naturlig utgångspunkt för moderater att vilja rösta nej till Stefan Löfven för att leda en annan regering istället, sa moderatledaren, Anna Kinberg Batra i Agenda i höstas.

Löfven och AKB blockerade

Om opinionssiffrorna håller i sig på valdagen är Stefan Löfven i nuläget blockerad. En majoritet skulle rösta nej till honom som statsminister. Men efter Sverigedemokraternas besked är också Anna Kinberg Batra blockerad.

Röstar Sverigedemokraterna nej, finns också en majoritet mot henne.

– Vi är på väg mot ett läge där Sverigedemokraterna tycks använda sina möjligheter att fälla de statsministerkandidater som finns. Det har ju aldrig varit så tidigare att man går till val och den eller dem statsministerkandidaterna som finns inte på förhand ser ut att ha en rimlig chans att kunna vinna majoritet, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare på tankesmedjan Timbro

TV: Åkesson pressade Lööf om samarbete med SD

– Jag tänker att det var naivt att tro att Sverigedemokraterna i vilket läge den än är, skulle ge sig utan att få någon form av inflytande, säger Lisa Pelling, på tankesmedjan Arena idé.

Alternativet: Blockpolitikens död

Sverigedemokraterna har växt i varje val, och väntas göra så också 2018. I opinionsmätningar är de nu större än Moderaterna, som fullkomligt rasat ihop. Men tappet i väljaropinionen är stort också för de rödgröna regeringspartierna. Det politiska landskapet håller på att ritas om i grunden.

– Förr eller senare så tror jag att Sverigedemokraterna kommer hamna i ett läge där de bjuds in till regelrätta förhandlingar. Och det beror på att de andra partierna har prövat alla andra vägar av att isolera, ignorera dem, man skapade decemberöverenskommelsen – ingenting av det där har funkat, säger Andreas Johansson Heinö.

LÄS MER: Ny mätning: Moderaterna och Centerpartiet snart lika stora

Men det finns ett annat alternativ. Att Alliansen bryts upp, och att blockpolitiken dör.

– Det går att finna gemensamma lösningar tror jag, inte minst mellan mittenpartierna. Det här är smärtsamt för alla inblandade partier, så är det alltid när man gör överenskommelser, men man måste välja. Det är inte heller utan smärta att göra upp med Sverigedemokraterna.

För första gången någonsin är de på förhand givna statsministerkandidaterna blockerade, och något måste hända för att ändra på det. För i ett schackparti, kan det bli ”remi”  – oavgjort. Men så kan det aldrig sluta i politiken. Efter ett val måste en statsminister utses. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.