Foto: SVT

SD: ”Beslutsfattarna har informerats”

Uppdaterad
Publicerad

En sverigedemokrat som haft som uppgift av partiet på riksplanet att granska kandidaters lämplighet påstås ha mörkat sitt eget brottsliga förflutna, avslöjar Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad i dag.
– Det är åtminstone 20 år sen det här hände, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Enligt de båda tidningarna har sverigedemokraten tidigare dömts för en rad brott och har också avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för grov stöld och bedrägeri. Något han inte berättat för partiet, skriver Dagens Nyheter.

”Nonsens, jag har inte mörkat”, säger mannen själv.

Bland annat är mannen dömd till två års fängelse för grov stöld och bedrägeri efter en serie inbrott. Han har senare dömts till skyddstillsyn för andra brott. Trots det intygade han på partiets vandelsförsäkran att han inte varit straffad.

Men den utpekade Sverigedemokraten tillbakavisar uppgifterna: ”Nonsens, jag har inte mörkat”, säger han själv.

”Beslutsfattarna har informerats”

Jimmie Åkesson gästade SVT:s Rakt på och kommenterade det hela.

– Det är åtminstone 20 år sen det här hände. Han är en äldre man idag och har lämnat de här ungdomsförsyndelserna bakom sig, lever ett helt annat liv. När man är 45-50 år gammal så ska man inte lida för mycket av de synder som man begick när man var i 20-årsåldern, säger partiledaren Jimmy Åkesson (SD) i SVT:s Rakt på.

Så du har känt till det här?

– Jag har känt till att det har funnits en problematik, men sen har jag inte fördjupat mig i detaljerna, säger han.

Martin Kinnunen, SD:s partisekreterare, säger till SVT Nyheter att partiledningen har känt till politikerns bakgrund.

Kinnunen uppger för TT att mannen informerade det verkställande utskottet om sitt brottsliga förflutna och därför förhindrades att kandidera lokalt i valet 2002.

– Nu är det en längre tid som gått sedan hans brottstillfällen. Hans domar är så pass gamla att de inte finns med i brottsregistret längre, säger Kinnunen.

Att mannen kryssat i ostraffad i vandelsförsäkran avfärdar Kinnunen som oviktigt och menar att det centrala är att de centrala i partiet som fattar beslut har informerats.

– Man har sett att han har en helt annan livsstil i dag och att risken för att han ska återfalla i brott är minimal, fortsätter Kinnunen.

Länsordförande: Hade ingen aning

Robert Stenkvist, partiets distriktsordförande i Stockholms län, säger att han inte hade någon aning om det här:

– Jag hade ingen aning. Det är väldigt hemligt, belastningsregistret. Ingen av partikamraterna jag pratat med har känt till det.

– Som jag uppfattar det har man överseende med gamla försyndelser. Har man levt ett strikt liv i 20 år får man lägga det bakom sig, den principen är bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet