SD-politiker negativ till ”rasblandning”

Publicerad

Vita bör inte skaffa barn med personer av asiatiskt eller afrikanskt ursprung. Det anser Isak Nygren, sverigedemokratisk politiker i Katrineholm.

Isak Nygren, ersättare i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Katrineholm, skrev under pseudonym i ett forum på sajten nordisk.nu, under rubriken ”Varför är rasblandning dåligt?”:

”Jag har inget emot om vita, det vill säga alla som har europeiskt ursprung skaffar barn emellan, men jag skulle ha det svårt att se det positiva om det blir en blandning mellan negrer, asiater etc.”

En användare på forumet frågade Nygren om en vit man kan skaffa barn med en svart kvinna. Nygrens svar:

”Så länge ni inte bor i Sverige så bryr jag mig inte. Jag är inte attraherad till negrer.”

Kultur och hudfärg
Detta avslöjade tidningen Expo i dag. När SVT ringer upp Isak Nygren säger han att skrev inläggen i ”provocerande syfte” för att provocera en annan användare på forumet – men han håller fast vid sina åsikter.

-Om en afrikansk förälder och en europeiskt förälder får barn i ett europeiskt land kan barnet få svårt att se sig som en del av majoritetssamhället, säger Isak Nygren.

En svensk och en finne som får barn är dock inget problem, enligt Nygren.

-Det handlar om kultur och hudfärg. Även om barnet är till hälften europeiskt ser det kanske inte europeiskt ut, vilket kan ge psykiska besvär, säger Isak Nygren.

Rasistiskt
Han kan dock inte hänvisa till någon statistik som styrker detta.

-I enstaka fall är det här inget problem. Men blir det för många kan det bli ett problem, säger han.

Isak Nygren håller inte med om hans åsikter kan tolkas som rasistiska. Det gör däremot Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin.

-Det är ett allvarligt rasistiskt uttalande som inte ligger i linje med vår assimileringspolitik, säger han.

Uteslutning
Isak Nygren riskerar nu att uteslutas ur partiet. Enligt Eric Myrin är uttalandet ”definitivt” grund för uteslutning. Partisekreteraren Björn Söder ställer sig bakom detta, enligt Myrin, men Söder vill inte själv prata med SVT.

Frågan har varit uppe för diskussion i Sverigedemokraterna och partiet kommer att ta beslut i nästa vecka, säger Eric Myrin.

Jenny Modin
jenny.modin@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer