Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) Foto: Christine Olsson/TT

Nya krav från SD att sälja SVT2 och P3

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal av Sverigedemokraternas distriktsordförande vill att partiet ska fatta beslut om en ny politik för public service-bolagen. De anser att en försäljning av SVT2 och P3 bör utredas.

15 av partiets 26 distriktsordförande vill att partiet ska verka för en ”genomgripande reform” av Sveriges Radio och Sveriges Television.

Det framgår av en motion till partiets Landsdagar som SVT Nyheter har tagit del av.

2 av de 15 som står bakom motionen är vice distriktsordförande i SD.

Ekot var först med att rapportera om motionen på söndagen.

Ett av förslagen i motionen till Landsdagarna senare i år är att SD bör driva att den nyligen införda public service-avgiften avskaffas. Landsdagarna är partiets högsta beslutande organ.

Public service bör i stället förhandlas och finansieras inom ramen för statsbudgeten, anser de som står bakom förslaget.

”Om staten måste spara kan utgifterna för både försvaret och vägnätet behöva ses över. Denna fullt rimliga princip bör även gälla för public service”, skriver de 15 SD-politikerna.

”Behåll public service”

Sverigedemokraterna vill behålla public service, uppger de som står bakom motionen.

”Public service är en grundläggande del av svensk informationsinfrastruktur och har en mycket viktig roll att fylla i Sverige”.

Men det finns ett bra skäl att avyttra just P3, anser riksdagsledamoten Josef Fransson. Han är ordförande för SD i Skaraborg och ledamot i riksdagens försvarsutskott.

– P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service, säger han till Ekot.

Partiledaren Jimme Åkesson har tidigare sagt att han betraktar P3 som ”politiska motståndare”.

Tidigare krav

I november 2018 lämnade SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen en liknande motion till riksdagen:  ”I samband med detta bör det även utredas hur SVT2 och Sveriges Radio P3 kan säljas då behovet av dessa kanaler kraftigt kommer att minska vid en renodling av public service”, skrev Kinnunen.

Riksdagen avslog motionen.

År 2017 föreslog ett antal SD-ledamöter i en motion till partiets Landsdagar att public service skulle läggas ner helt.

Distriktsordförande som undertecknat motionen

Skåne

Stockholms stad

Östergötland

Uppland

Jönköping

Gotland

Dalarna

Sjuhärad

Västerbotten

Halland

Västmanland

Västernorrland

Skaraborg

Göteborg (vice ordförande har skrivit under, ej ordförande)

Kalmar (vice ordförande har skrivit under, ej ordförande)

Källa: SD:s pressavdelning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.