Ulf Kristersson (M) och Oscar Sjöstedt (SD). SD hoppas att Moderaterna kommer stödja deras förslag om att återförvisa regeringens proposition om ensamkommande. Foto: TT

SD vill pressa M om ensamkommande

Publicerad

Sverigedemokraterna ska begära att regeringens proposition om ensamkommande skickas en vända till riksdagens konstitutionsutskott (KU) innan ett beslut om den tas.

Det kan fördröja riksdagens behandling och kan också sätta press på de tre Allianspartier som, liksom SD, vill att riksdagen ska rösta ned den.

Det är riksdagens finansutskott som ska behandla propositionen. Men SD vill att propositionen också, före beslut, ska skickas till KU för en granskning för att reda ut om lagförslaget följer regler för hur ett förslag ska beredas och utformas. SD motiverar sin begäran med att särskilt Lagrådet har riktat hård kritik mot förslaget.

– Vi tycker det vore lämpligt om hela ärendet återförvisas till utskottet så att man kan inhämta yttranden från andra utskott, framförallt KU som jag tycker borde titta över det här ordentligt en gång till, säger Oscar Sjöstedt (SD).

För att ett förslag ska återförvisas när det egentligen är färdigt för omröstning krävs att minst en tredjedel av riksdagens ledamöter röstar för att så ska ske. Om Moderaterna, som också kritiserat förslaget hårt utifrån Lagrådets yttrande, stödjer SD:s förslag räcker det för att KU ska ta upp det.

Hur tror du Moderaterna kommer agera?

– Jag har ingen aning. Vi har inte haft någon dialog med dem i det här ärendet, säger Oscar Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.