Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, hotades av SD-profilerna Runar Filper och Roger Hedlund när de ställdes utanför riksdagslistan 2010. Foto: TT

SD-profiler ska ha hotat Åkesson för att få riksdagsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Två SD-ledamöter försökte hota till sig riksdagsplatser inför valet 2010, kan Expressen avslöja. På ett hemligt möte med partiledare Jimmie Åkesson hotade de med att ”ställa till ett helvete” om de inte fick igenom sin vilja. I dag är båda riksdagsledamöter.

Frågan om huruvida en person som dömts för våldsbrottslighet kan eller bör företräda Sverigedemokraterna har aktualiserats i och med domen mot Kent Ekeroth för ringa misshandel.

LÄS MER: Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel

I dag säger SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att om domen mot Ekeroth vinner laga kraft så kommer partiledningen uppmana honom att lämna sin riksdagsplats.

Den frågan var även aktuell inför valet 2010 när partiet först kom in i riksdagen. Då ställdes två av partiets tungviktare, Roger Hedlund och Runar Filper, utanför riksdagslistan. Man förklarade det med att partiföreträdare med våldsbrottsligt förflutet inte var aktuella för riksdagen.

Riksdagsledamöterna Roger Hedlund (SD) och Runar Filper (SD). Foto: TT / Riksdagen

Dömts för våldsbrott

Hedlund har dömts för att på nyårsafton 2000, tillsammans med en lokal ledare för nazistiska Nationalsocialistisk front, ha gett sig på en grupp vänsteranhängare i Gävle. Filper har flera domar sedan tidigare, bland annat för misshandel.

LÄS MER: Roger Hedlund (SD) kan bli riksdagsman

Men det faktum att Hedlund och Filper uteslöts väckte starka reaktioner inom partiet. Bland dem var Thoralf Alfsson (SD), riksdagsledamot mellan 2010 och 2014. Han skrev en serie blogginlägg då, 2010, och undrade varför Hedlund inte fanns med på riksdagslistan.

Mattias Karlsson, som i dag är gruppledare för SD i riksdagen, hörde av sig till Alfsson i ett mejl som Expressen tagit fram, och motiverade skälet till att dem båda uteslutits från riksdagslistan.

”Ställa till ett helvete”

”När Roger under förra året fungerade som sammankallande i valberedningen kallade han och Runar Filper, Jimmie Åkesson till ett slutet möte. Vid detta möte förklarade Filper och Hedlund frankt för Åkesson att de, genom sitt inflytande i valberedningen, nu hade ett avgörande inflytande på partiets framtid. De avkrävde Åkesson ett löfte om att han skulle bortse från deras kriminella förflutna och stödja deras respektive kandidaturer till riksdagen i år.”

Hedlund och Filper kom också med ett hot mot Åkesson, enligt Karlsson:

LÄS MER: SVT/Novus: M fortsätter backa – SD näst största partiet

”Om [Åkesson] inte gjorde det så hotade de med att ´ställa till ett helvete´ för Åkesson genom att dels sparka Richard Jomshof mfl ur styrelsen och ersätta dessa med gamla bunkerister som är motståndare till Åkesson och dels genom att ställa till bråk inför medierna på landsdagarna så att partiledningens mediastrategi för mötet fullständigt spolierades. Åkesson såg sig i det läget tvungen att tillmötesgå deras krav, men han såg sig däremot inte bunden till ett löfte som givits under sådana premisser.”

Mattias Karlsson säger idag till Expressen att sådana ”meningsskiljaktigheter” uppstår inför valtider, och att det är ”ganska naturligt”.

I dag sitter både Runar Filper och Roger Hedlund i Sveriges riksdag.

”Olika synpunkter”

När SVT Nyheter kontaktar Runar Filper säger han att han inte minns några andra motsättningar än vad som alltid uppstår inför ett valår, ”att man kan ha olika synpunkter på utformningen av valsedel”.

– Det är vardagsmat i varje politiskt parti, skriver Filper i ett mail och fortsätter:

–  Vad jag minns från 2010 år valkonferens var att jag stödde ett alternativ med något bättre landsbyggdsrepresentation än vad valberedningen föreslog. Det var enda skiljelinjen, skriver Filper och tillägger att hans relation med ledningen ”alltid varit god”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.