Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: Anna Svensson /SVT

SD:s gruppledare: ”Tror vi skulle få 30 procent om det var val i dag”

Övervakning, flyktingmottagande och eventuella ministerposter. Det var några av ämnena som SD:s gruppledare Mattias Karlsson fick frågor om när han chattade från Almedalen. Här kan du läsa chatten i efterhand.

/a: Hej! Vad är SDs ståndpunkt när det kommer till övervakning i samhället? Med tanke på läckorna från 2013 som Edward Snowden gjorde så visade det sig att Sverige arbetar extremt nära USA med signalspaning. Är detta något som SD vill stödja mer? Privatliv och integritet på internet tycker jag inte ska undermineras utav stater. Övervakningen har ändå visat sig att inte kunna stoppa terrorism i den mån som man försöker framställa det som

Mattias Karlsson: Detta är en mycket komplex fråga där man måste balansera olika intressen. Jag är övertygad om att övervakning behövs för att motverka terrorism och organiserad brottslighet. Samtidigt får övervakningen inte bli så omfattande att man i onödan kränker enskilda medborgare som aldrig gjort sig skyldiga till brott.

JanF: Vlken ministerpost kommer du att ha i en framtida SD-regering?

Mattias Karlsson: Hej, Jag tror och hoppas att vi kan få fram bättre förmågor än mig den dagen vi får ministerposter. Skulle jag vara tvungen att välja område, så ligger kulturpolitiken mig varmt om hjärtat.

Micke: Ni står ju för ett restriktivt flyktingmottagande. Vem tycker ni ska ta emot de människor som flyr krig om inte Sverige?

Mattias Karlsson: Vi förespråkar ökad hjälp i krisområdenas närhet via bland annat FN-organet UNHCR:s regi. På så vis kan vi rädda betydligt fler liv än  med dagens massinvandring till Sverige som bara gynnar de starkaste och rikaste flyktingarna och skapar stora integrationsproblem i vårt land.

Håkan: Hur vill ni göra med Straffskalan för brott? och vill ni ta bort att man blir fri efter 2/3 av straffet?

Mattias Karlsson: Ja, vi är kritiska till både förtidsfrigivningarna och den absurda mängdrabatten på brott som vi tyvärr har idag. Straff skall kännas och ge brottsoffer ordentlig upprättelse.

Christian : Vad tänka ni göra eller förslag till LSS hur ska vi trygghet våra livet ?

Mattias Karlsson: Vi har tydligt motsatt oss regeringens nedskärningar på LSS och tycker det är skamligt hur regeringen behandlat personer med funktionsnedsättningar.

Elias: Finns det någon risk att SD blir irrelevanta i framtiden, ungefär som UKIP i Storbritannien?

Mattias Karlsson: Nej, vår socialkonservativa mittenideologi tror jag alltid kommer att vara relevant balanserande kraft i förhållande till liberalismen och socialismen. UKIP:s dåliga valresultat är mer kopplat till hur Storbritanniens valsystem är utformat än till att deras politik skulle blivit mindre relevant. 

Anna: Hej jag e 14 år går i skola i Malmö och feminist. Varför borde jag rösta på SD i vårt skolval?

Mattias Karlsson: Hej, Därför att vi är att vde partier som satsar mest på en välfungerande skola och därför att vi är det parti som tydligast tagit strid för att motverka kvinnovåld och för att återställa tryggheten för unga kvinnor på gator och torg.

Boel Andersson: SD har länge kritiserat det s k etablissemanget, vilket partiet och dess företrädare sedan ett antal år tillbaka numera är en integrerad del av. För mig som tidigare röstat på er just för att ni inledningsvis hade ett annat förhållningssätt, är besvikelsen stor över att ni har lämnat era ursprungliga ideal. Hur ska ni göra för att återvinna mitt och andras förtroende för er som det ”vanliga” folkets företrädare?

Mattias Karlsson: Jag förstår verkligen inte denna utgångspunkt. Det är helt uppenbart att SD fortsatt driver många frågor som är viktiga för landet, men som uppfattas som kontroversiella av andra. Vi gör det vi tror på och det vi tror är bäst för Sverige och landets medborgare. Oavsett hur mycket angrepp vi utsätts för. 

Albin: Hur ska utanförskapet i förorterna lösas?

Mattias Karlsson: Den enskilt viktigaste åtgärden är att till varje pris återställa tryggheten och lag och ordning. Vid sidan av det måste vi naturligtvis skapa fler jobb genom t ex satsningar på små och medelstora företag, förbättra skolresultaten och i övrigt ha en fungerande välfärd i hela landet.

Lars Gustafsson: Vad är det i ert parti som gör att ni inte lyckas samarbeta ? Att de andra partierna inte vill är ett svar som inte håller. Alla partier har ju samma problem när det gäller samarbete. Man måste kunna vara möjlig att samarbeta med.

Mattias Karlsson: Hej, det som gör att vi inte lyckas samarbeta med de övriga partierna beror helt och hållet på att alla partierna utom moderaterna totalt har vägrat att samtala med oss. Att stänga oss ute verkar tyvärr vara viktigare för dessa partier än att få till stånd en konstruktiv samhällsutveckling för medborgarna.

Pajen: Hej Mattias! Hur stort stöd tror du SD skulle ha vid ett val idag?

Mattias Karlsson: Hej, Jag tror att vi skulle få mellan 25%-30% om det vore val idag.

Förtidspensionären: Vad är Sverigedemokraternas uppfattning om vård i privat regi? Är det något som skall finnas kvar eller skall vården bli en sektor, som i sin helhet eller åtminstone till största delen drivs av stat,kommun och/eller landsting?

Mattias Karlsson: Vi är positiva till valfrihet och vill absolut inte förbjuda privata initiativ inom välfärdssektorn. Däremot vill vi se skärpta kvalitetskrav som gör det omöjligt för oseriösa privata aktörer att göra vinster genom att försämra kvaliten för brukare och elever.

Yngve Verner Frej: Jag tycker SD borde arbeta mer för sk. fattigpensionärer, speciellt då kvinnor som kanske arbetat deltid för barmens skull i familjen, men efter de arbetsåren som tack får mycket låga pensioner.

Mattias Karlsson: Jag håller verkligen med om att fattigpensionärernas situation måste förbättras kraftigt och att det är en mycket viktig fråga. Därför satsar vi mer på fattigpensionärerna än på någon annan grupp i vår budgetmotion.

Oscar: Vem ser du helst som statsminister, Kinberg Batra eller Löfvén?

Mattias Karlsson: Min statsministerkandidat heter Jimmie Åkesson ;)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer