Paula Bieler (SD) i debatt med Johan Forsell (M) Foto: SVT

SD sågar Moderaternas nya migrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas nya hårdare linje i migrationspolitiken sågas av Sverigedemokraterna och döms ut som ”naiv” och kortsiktig.

– Man vill fortfarande inte se kopplingen mellan ett allt för stort mottagande och ett fortsatt byggande av utanförskap, sa Paula Bieler, talesperson i migrationsfrågor för Sverigedemokraterna i Aktuellt under torsdagskvällen.

För några år sedan vädjade Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt till svenska folket om att ”öppna sina hjärtan” i ett berömt tal. I dag har partiet gått mot en annan politik. Partiet röstade nyligen igenom en hårdare linje under sin partistämma.

”Önskvärt om vi lagt om politiken tidigare”

Med facit i hand och de stora integrationsutmaningar som finns i dag, hade Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forsell gärna sett att partiet hade lagt om politiken tidigare.

– Ja, jag tror att det hade varit önskvärt om vi hade gjort det i ett tidigare läge. Det hade också varit önskvärt om man inte hade haft den här ryckigheten mellan olika positioner som präglat integrationspolitiken under en lång tid, säger Johan Forsell.

SD: Räcker inte

Den hårdare linjen som man nu har valt ger inte Sverigedemokraterna mycket för. De menar att Moderaterna bara har tagit ”små steg” för att komma till rätta med de integrationsproblem som finns i Sverige i dag. Förslaget om att exempelvis bygga flyktinghjälp i Sverige är inte är ett hållbart sätt att hjälpa.

– Vi har sagt under en lång tid att asyl i Sverige ska man bara i princip få om vi är grannlandet, då det är hit man flytt i ett akut läge. Målet måste alltid vara att återvända hem, säger Paula Bieler.

Inväntar gemensamt EU-system

SVT: Vad innebär ett hållbart mottagande för Moderaterna? Hur många människor är rimligt att ta emot?

– I år kommer vi att bevilja ungefär 50.000 uppehållstillstånd kring just asyl och anknytning. Det tycker jag är en ganska hög siffra. Men det beror på, gör vi nu rätt steg framöver för att minska utanförskapet och stärka integrationen, så kanske det ser annorlunda ut framöver, säger Johan Forsell och fortsätter:

– Men fram tills vi har det europeiska kvotflyktingssystemet som vi vill ha så måste vi hålla en ganska stram migrationspolitik.

”Naiv hållning”

Att hoppas på att EU ska införa ett kvotsystem för att reglera antalet flyktingar, är att hoppas förgäves, menar Paula Bieler.

– EU är djupt oeniga här. Jag tycker man har en naiv hållning att tro att man kan lösa det här och sedan tala om att man ska ta hårdare tag om att de beslut som fattats kring avslag ska följas, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt står Moderaterna fast vid att man fortsatt ska få tandvård och sjukvård till en billig penning om man befinner sig här illegalt. Det är en politik som inte håller samman eller går ihop. Vill man ha en lågsiktig hållbarhet, så är det det som vi har sagt under alla år som gäller.

”SD tycker alltid det kommer för många”

Johan Forsell frågar sig när Bieler och hennes parti egentligen kommer att anse att migrationspolitiken har stramats åt tillräckligt.

– Oavsett när man tittar så tycker Sverigedemokraterna att det kommer för många människor till Sverige. Jag tror inte att det handlar om omfattningen, utan snarare om inställningen, säger Johan Forsell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.