Foto: TT

SD: Sänk åldern för straffmyndighet till 13 år

Publicerad

Partiet är enigt om mycket – men inte om EU-politiken.

Sverigedemokraterna beslutade i dag på sina landsdagar att föreslå en tuffare kriminalpolitik med både sänkt straffmyndighetsålder till 13 år och att även 15 åringar ska kunna dömas som vuxna brottslingar när det handlar om grova brott. Det kom i dag Sverigedemokraterna fram till, då partiet samlades i Västerås för att besluta om nya programförslag. Det är politik som tydligt tilltalade de hitresta ombuden och debatten blev betydligt kortare än planerat, något som är ovanligt på andra partiers evenemang.

Inte enigt om EU-politiken

När det gäller EU-politiken så finns det däremot tydliga slitningar i partiet. Partiledningen vill nämligen införa en ny linje när det gäller EU-medlemskapet. Det ska först omförhandlas och kravet ska inte som i dag vara ett omgående utträde ur unionen.

– Jag tycker att man måste problematisera om man ska se det lite mer seriöst. Vad innebär det att lämna EU?  Ja, det måste man ju först förklara. Vilket är alternativet? Det måste man först ha på plats. Det vi säger i den här valplattformen är att vi vill reducera Sveriges förhållande till övriga EU-länder till ett slags frihandelsavtal, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

”Behåll dagens linje”

Flera motioner på landsdagarna föreslår att partiet snarare ska behålla dagens linje eller göra utträdeskravet än mer tydligt. En som föreslagit det är den förre ordföranden Mikael Jansson. Han får också stöd av partiets alltmer inflytelserika ungdomsordförande.

– Jag tycker verkligen att vi ska betona ett EU-utträde. EU-kritisk opinion i Sverige växer. Så att här är det öppet mål för oss.

Vad händer om man nu går den väg som partiledningen vill?

– Det finns en risk att vi blir för lika de andra partierna. I en EU-valrörelse så blir ju alla partier populistiskt EU-negativa, säger SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet