Elisabeth Svantesson är ansvarig för alliansens skuggbudget.

Jimmie Åkesson: Vi är beredda att rösta för en moderat budget

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kan tänka sig att rösta för en moderat budget om den innehåller en skattesänkning för pensionärer. Det beskedet lämnade partiledare Jimmie Åkesson till Expressen i kväll.

Det är bara några veckor kvar tills budgeten ska lämnas till riksdagen. Om ingen ny regering finns på plats blir det övergångsregeringen som får lägga ett budgetförslag.

En övergångsbudget får egentligen inte innehålla skarpa partipolitiska förslag. Men Moderaterna har tryckt på för att reformen ska finnas med eftersom skattesänkningen annars skulle dröja till 2020.

Regeringen har haft samtal med Allianspartierna och lovat att göra vad man kan för att hinna få med sänkningen i budgetmotionen.

Nu säger SD-ledaren Jimmie Åkesson att han kan tänka sig att rösta för en moderat budget – om den innehåller en skattesänkning för pensionärer.

– Vi är beredda att rösta för en moderat budget, säger han.

Oklart om M lägger egen budget

Det är osäkert om Moderaterna kommer att lägga en egen budgetmotion eller om det är aktuellt med en ren M-KD-budget.

– Det får vi återkomma till, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Expressen

– Vi får gå igenom läget och se vilket läge vi befinner oss i och lämna besked när det är rimligt. Frågan är lite tidigt väckt, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna.

SVT söker Sverigedemokraternas pressavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet