Arkivbild.

SD satsar på vården i skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Rätt till heltid, mer personal och slopad karensdag för vårdanställda. Det är några av förslagen i Sverigedemokraternas skuggbudget, som presenterades i dag.

– Vi ska bli vårdpartiet i Sverige, sa partiledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens.

Totalt vill SD satsa runt 8 miljarder kronor om året på vård och omsorg under perioden 2018–2021, utöver vad regeringen aviserat på dessa områden.

”Akut läge”

Det var alltså fullt fokus på hälso- och sjukvården när SD i dag presenterade sin skuggvårbudget.

– Det finns brister i tillgänglighet, i likvärdighet, och arbetsmiljö för personal är stressig. Det är ett att akut läge, sa Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson menade att partiet har ett relativt högt förtroende i just vårdfrågan, och det ska partiet, enligt Jimmie Åkesson, kapitalisera på.

Fokus på personal

Enligt Jimmie Åkesson kommer vård och omsorg att vara en prioriterad fråga för SD fram till nästa års val, vid sidan av invandrings- och kriminalpolitiken.

– Vårt fokus är nästan uteslutande på personalen inom vården. Vi vill locka tillbaka de som slutat och möjliggöra för fler, som i dag jobbar deltid, att jobba mer.

Förutom rätt till heltid och mer personal vill SD slopa karensdagen för anställda inom vården, då de ofta är utsatta för en högre smittorisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.