• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

SD skickade bilder på lik till högstadieelev

Uppdaterad
Publicerad

En niondeklassare som frågade om partiets syn på islam fick länk till bilder av lik som svar.

I nian skulle 15-årige Johan skriva ett arbete om islam, som en del i det mailade han Sverigedemokraterna för att få deras syn på religionen.  Som svar fick Johan bland annat en länk till en sajt med bilder på  svårt sargade lik och kroppsdelar som skulle uppgavs vara offer för islamister i Thailand, skriver Svenska Dagbladet

–Jag blev helt chockad. Jag hade ingen aning om hur jag skulle svara på hans mejl. Jag kan inte beskriva känslan, det var så hemska bilder, säger Johan till SvD.

Mailet med länken kom från Ted Ekeroth som sitter i Lunds kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna och som kopplats till den antimuslimska counter jihad-rörelsen vars möten han besökt.

Länken ”olämplig”

Länken som Ekeroth skickade var ett svar på en fråga om media ger en rättvis bild av islam och konflikten i Thailand var ett exempel på en underbevakad nyhet enligt Ekeroth. På Svd:s fråga om hur han vet om de är äkta svarar Ekeroth i ett mejl att han inte har någon kännedom om sajten som publicerat bilderna utan att han googlade fram dem.

SD:s pressekreterare Martin Kinnunen säger till Svd att länken var olämplig och att det var ett misstag att låta Ted Ekeroth besvara det, ett misstag som berott på för tung arbetsbelastning för vissa tjänstemän som borde ha besvarat det.

Kinnunen säger också att det inte kommer att vidta några åtgärder mot Ekeroth och att ingen annan än de som ska svara på mejl kommer att göra det i fortsättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer