– Vi stödjer en KU-anmälan. Samtidigt faller skuggan för det skedde bredare än enbart aktuell myndighet. Den faller även på regering och riksdag som inte fattat lagar och rutiner för myndigheterna att förhålla sig till, säger Mikael Jansson (SD). Foto: TT

SD stödjer KU anmälan – kräver svar från regeringen

I går kom beskedet att KD anmäler infrastrukturminister Anna Johansson (S) till konstitutionsutskottet för hennes agerande i transportstyrelsen IT-affär. I dag backar Sverigedemokraterna KD samtidigt som Moderaterna kräver korten på bordet från regeringen.
– Det finns många obesvarade frågor säger Hans Wallmark (M) som sitter i försvarsutskottet.

Transportstyrelsens förra chef Maria Ågren tillgängliggjorde sekretessbelagda uppgifter för utländska tekniker utan säkerhetsklassning som kan skada rikets säkerhet.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson sade under lördagen till SVT Nyheter att han nu tänker KU-anmäla infrastrukturminister Anna Johansson (S) för hennes vetskap kring transportstyrelsens IT-affärer.

LÄS MER: Regeringen informerade inte utrikesnämnden om IT-skandalen

– Jag kommer att upprätta en KU-anmälan för att jag vill att riksdagens konstitutionsutskott tittar på det här, när fick ministern informationen och varför är det först nu som allt nystas upp, säger Mikael Oscarsson till SVT Nyheter.

”Skuggan faller över riksdagen”

Sverigedemokraterna instämmer i att riksdagen borde underrättats om misstaget som Transportstyrelsen gjort i detta fall med körkortsdata. Detta hade helst kunnat göras med sekretess.

LÄS MER: Trafikutskottets ordförande: ”Omdömeslöst”

– Vi stödjer en KU-anmälan. Samtidigt faller skuggan för det skedde bredare än enbart aktuell myndighet. Den faller även på regering och riksdag som inte fattat lagar och rutiner för myndigheterna att förhålla sig till, säger Mikael Jansson (SD).

I dag reagerar även Moderaternas försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark.

– Det är djupt allvarligt och mycket bekymmersamt. Det finns anledning till att rikta skarpa frågor till åtminstone tre ministrar, säger Hans Wallmark (M).

LÄS MER: Efter avslöjandena om att ordföranden känt till lagbrott: Infrastrukturministern duckar

De frågor han kräver svar på är när regeringen fick kännedom om att sekretessbelagda uppgifter kan ha hamnat hos icke auktoriserad personal i utlandet, vilka åtgärder har regeringen gjort och varför har inte oppositionen informerats.

– Ministrarna jag tänker på är försvarsministern, inrikesministern och infrastrukturministern och jag vet inte varför de inte har informerat oss i opposition. De måste svara på dessa frågor, säger han.

Väldigt allvarligt

Att oppositionen inte har informerats är allvarligt, säger Hans Wallmark men poängeterar att rikets säkerhet kommer i främsta ledet.

– Än mer allvarligt är det som upptagas att det handlar om rikets säkerhet. Det är oerhört allvarliga uppgifter som kan ha hamnat i fel händer, säger han.

LÄS MER: Transportstyrelsens förra chef röjde hemliga uppgifter

SVT Nyheter har inte fått någon kommentar från infrastrukturminister Anna Johansson då det handlar om rikets säkerhet. Hans Wallmark är väldigt kritiskt till det.

– Sverige befinner sig i semestertider men svensk säkerhet får aldrig ta ledigt. Dessa frågor måste få svar, säger Hans Wallmark (M).

Förtydligande

Visa

I en tidigare version av den här artikeln stod det att ”Transportstyrelsens förra chef Maria Ågren tillgängliggjorde sekretessbelagda uppgifter för främmande makt”. Det är inte klarlagt. I Säpos förundersökning står ”att Transportstyrelsen röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet