Foto: Scanpix

SD-toppens mejl visar tät koppling till Avpixlat

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har enligt Aftonbladet redaktionellt inflytande över sajten Avpixlat trots att han själv hävdat motsatsen.

Sverigedemokraten Kent Ekeroth och partiets ledning har kontinuerligt tagit avstånd från sajten Avpixlats redaktion och dess innehåll, men nu visar mejlväxling som Aftonbladet tagit del av motsatsen.

I brev mellan Ekeroth och Avpixlats redaktion skickar riksdagsledamoten bland annat Youtube-klipp och uppmanar dem att lägga upp klippen på sajten och kritiserar Avpixlat-folket för att vara svåra att nå.

Vi MÅSTE verkl se till att kunna nå varandra, samt att starta tidigare på eftermiddagen. Seriöst...” skriver Ekeroth, och skickar följande förhållningsorder:

Kom igen nu – gör sidan intressant och levande. Just nu ser det dött ut.

Den 22 januari i år skriver Ekeroth ”Vad är det med moderatorn? Varför tas sådana inlägg bort om de inte är hotfulla”.

”Existerar inget samarbete”

Vem som ligger bakom Avpixlat har länge varit okänt. Sajtens skribent Mats Dagerlind har tidigare gått ut och sagt att hatsajten är en ”partinära politisk plattform” till Sverigedemokraterna, något presschefen Martin Kunnunen förnekat.

– Ur Sverigedemokraternas synvinkel existerar ingen koppling eller samarbete. Vi vet överhuvudtaget inte vilka som skriver på sidan och vi har ingen möjlighet att påverka dess innehåll, sa Kinnunen till Nyheter24.

Kent Ekeroth har medgett att han samlar in pengar till Avpixlat, men att samarbetet dem emellan inte går längre än så.

Men efter Aftonbladets avslöjande medger han till tidningen via mejl att han känner de som jobbar på Avpixlat.

– Jag är inte en del av redaktionen men har mycket goda kontakter med Avpixlat.

Han anser dock inte att sajten är rasistisk.

Rasistiska och högerextrema åsikter

Avpixlat är en sajt som ofta ger utrymme för rasistiska och högerextrema åsikter. De beskriver själva sajten som ”Sverigevänlig”.

De har tidigare hamnat i blåsväder efter att ha hängt ut tonårstjejer med namn och adress och även publicerat en video där en ung kvinna utsattes för sexuella övergrepp.

På sajten just nu ligger flera artiklar där påstådda brottslingar beskrivs som ”statslös arab” och ”bulgar, möjligen zigenare”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson införde i höstas nolltolerans i partiet för rasistiska uttalanden i ett brev till partiets förtroendevalda.

”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar” skrev Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer