Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson väckte under onsdagen en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: TT / Johan Nilsson / Claudio Bresciani

SD väcker misstroendeförklaring mot Morgan Johansson – omröstning sker på fredag

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna väcker misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Det meddelade partiledaren Jimmie Åkesson under en partiledardebatt i riksdagen.

Åkesson menar att regeringen visat en oförmåga att agera efter den senaste tidens våldsdåd och skjutningar i framförallt Malmö.

– Justitieministern har misslyckats med sitt uppdrag och därför yrkar vi att Morgan Johansson inte åtnjuter riksdagens förtroende, säger Jimmie Åkesson under sitt anförande i riksdagens partiledardebatt som egentligen handlade om EU-politik.

Moderaterna och Kristdemokraterna stöttar en misstroendeförklaring mot justitieministern. Sedan tidigare har dock Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet meddelat att de inte kommer stödja misstroendeförklaringen mot Johansson. För att en misstroendeförklaring ska gå igenom måste en majoritet av riksdagens 349 ledamöter rösta ja. I nuläget ser det alltså inte ut som att justitieministern skulle kunna fällas i en omröstning.

Följ partiledardebatten direkt här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.