Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linda Lindberg (SD) förklara hur asylprocessen skulle se ut om deras förslag om mottagarcentrum utomlands blir verklighet.

SD vill att länder utanför EU ska stå för asylmottagandet: ”Får sin hemvist där”

Publicerad

Sverigedemokraterna vill att EU tecknar ett avtal med länder utanför unionen som tar emot asylsökande. Den som får uppehållstillstånd ska inte komma till EU. 

– Har vi ett avtal med ett säkert tredje land så fullföljs det genom att man stannar och får sin hemvist där, säger SD:s gruppledare Linda Lindberg.

Sverigedemokraterna vill verka för att EU ska förhandla med ett säkert tredje land utanför Europa som sköter hela asylprocessen.  

I praktiken betyder det här att Sverige står för transporten och betalar för att det tredje landet sedan sköter hela mottagandet. Om den asylsökande beviljas uppehållstillstånd betyder det att personen får stanna i det landet och inte komma till EU.

– Grunden är att man som sökande ska få skydd och trygghet och någonstans att vistas tillsammans med sin familj. Har vi ett avtal med ett säkert tredje land så fullföljs det genom att man stannar och får sin hemvist där, säger Linda Lindberg, som i år ersätter partiledaren Jimmie Åkesson i Almedalen.

Ska ske rättssäkert

Hon betonar att det är viktigt att asylsökande får sitt ärende prövat i enlighet med internationell asylrätt och att man enas om säkra avtal.

 – Sverige har haft ett fantastiskt stort mottagande och vi behöver få andrum och ordning på Sverige. Om vi köper den här tjänsten som ett avtal med ett annat tredje land fyller det syftet som hela asylprocessen vilar på, säger Linda Lindberg.

Enligt henne måste man titta på vilka länder som kan bli aktuella för detta och först därefter komma fram till hur det ska skötas på ett rättssäkert sätt.

Tidöavtalet ska omförhandlas

Sverigedemokraterna vill att förslaget ska upp på bordet när Tidöavtalet ska förhandlas om i höst. Överlag kommer partiet då att ha ett stort fokus på EU.

– Förhoppningsvis kommer alla tycka att det här är en fantastisk bra idé, men det är klart att det blir en förhandling som kommer att ske när Tidöavtalet uppdateras i höst, säger Linda Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.