Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson. Foto: TT

SD: Skattefri lön upp till 150.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad
Ingen i Sverige ska behöva betala skatt på lön upp till 150.000 kronor. Det föreslår Sverigedemokraterna i sin skuggbudget som presenteras i morgon. Enligt partiet är det ett sätt att öka sysselsättningen i gruppen med lägst inkomster.

Man kan tjäna nästan 13.000 kronor i månaden utan att betala någon skatt. De 10 procent som tjänar minst i Sverige är de som skulle gynnas mest av förslaget enligt Sverigedemokraterna.

– Vi har satt nivån där eftersom den lägsta avtalsenliga nettolönen ligger i närheten av den summan, säger Oscar Sjöstedt som är partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Han säger att det framförallt är de som står utanför arbetsmarknaden som man vill åt, som kan gå från a-kassa till deltidsarbete eller tim-vikariat, arbete som på det här sättet kommer att löna sig bättre.

Vill skrota jobbskatteavdrag

Kostnaden för skattereformen ska enligt den beräkning de har fått från riksdagens utredningstjänst vara 180 miljarder. Det ska finansieras med fyra åtgärder: Skrotat jobbskatteavdrag, höjd moms, utfasat ränteavdrag och att minskat antal arbetsmarknadspolitiska åtgärder från arbetsförmedlingen. 

Jobbskatteavdraget, som partiet är för, ska skrotas och står för drygt 100 miljarder till reformen.

– Vi gillar ju jobbskatteavdraget, som är utformat för de med lägre inkomster, men vi vill renodla det så att det inte är en skattereduktion utan blir ett riktigt avdrag. På det sättet gynnar vi den grupp som tjänar allra minst, säger Oscar Sjöstedt.

Vill fasa ut ränteavdrag

Momsen som i dag är lägre för till exempel mat, tågresor och böcker kan höjas till 25 procent för alla, enligt förslaget. Men frågan ska utredas ordentligt först för att se hur det kan slå fördelningspolitiskt innan man bestämmer sig.

Om momsen blir 25 procent på allt kan det inbringa 40 miljarder. Ränteavdragen ska fasas ut, som det heter, ”en försvarbar takt”. Beroende på hur hög räntan är så kan det innebära mellan 20 och 60 miljarder.

Man vill även skära i arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiska åtgärder, men vad i en budget på 10 miljarder som ska bort kan de inte specificera.

M-nej till SD-diskussion

Moderaterna ger inte mycket för förslaget, som de menar kommer att öka bidragsberoendet.

– Jag tycker det är en riktigt dålig idé som kommer att göra det mer lönsamt att leva på bidrag. Det kommer också att höja marginalskatten för de som redan jobbar mycket, säger Ulf Kristersson, moderaternas ekonomisk-politiske talesperson.

– Det här är inte vägen vi kommer att gå, utan vi vill sänka skatten specifikt för de med lägre inkomster, säger Kristersson och säger nej till den diskussion om budgetförslaget som Sverigedemokraterna har öppnat för.

– Vi vill inte ge oss in i debatten om lägstalöner och ingångslöner utan lägga ett förslag som vi tror kommer att göra det mer attraktivt att arbeta och som ökar levnadsstandarden för de som tjänar allra sämst, säger Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

Socialdemokraterna ifrågasätter också förslaget

-Man har rafsat ihop många förslag som har funnit på olika sätt förr, det finns ingen helhet eller några skarpa förslag, bara olika saker som ska utredas vidare, säger Fredrik Olovsson (S) som är ordförande i finansutskottet.

Olovsson varnar också för marginaleffekterna, att det kan avskräcka dem med lägre inkomster från att arbeta, att man får högre skatt när man får högre inkomster och därmed riskerar att fastna med en lägre inkomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer