William Hahne är ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm. Foto: TT

SDU-topp: Toppstyrning och korruption i partiledningen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nu väntas tillbaka pågår en stor konflikt mellan partiledningen och ledningen i ungdomsförbundet. Vice ordförande i ungdomsförbundet SDU, William Hahne, hotas av uteslutning och riktar stark kritik mot partiledningen.

– Det finns en enorm toppstyrning, det finns en utbredd i princip korruption inom partiet där man tillsätter personer på ett enda kriterium, att de är obotligt lojala med partiledningen, säger William Hahne, vice ordförande i SDU och nyvald ordförande i SD Stockholm. 

Konflikten handlar om politik och om person. Ungdomsförbundet har en självständig och mer radikal framtoning och har offentligt ifrågasatt partiledningens tillämpning av den så kallade nolltolerensen mot rasism och öppet förespråkat ett samarbete med franska Nationella fronten, något moderpartiet säger nej till.

Har inte fått tillträde till partikassa

Motsättningen har eskalerat sedan William Hahne valdes till ordförande för Sverigedemokraternas lokalavdelning i Stockholm. Det är nu tre veckor sedan men han har fortfarande inte fått tillträde till vare sig hemsida eller partikassa.

– Det beror på att man vill underminera den nya styrelsens arbete, att vi inte ska komma i gång, säger William Hahne

William Hahne och ytterligare några ur den nya stockholmsstyrelsen hotas nu av uteslutning, Misstankarna handlar om alltifrån att ha använt medlemsregistret på ett otillbörligt sätt till hahneatt ha företrätt rasistiska åsikter. Hahne tillbakavisar bestämt alla anklagelserna mot sig:

– Det handlar om makt, partiledningen vill försvara sina maktpositioner, säger han.

Avvisas av Karlsson

Men vikarierande partiledare Mattias Karlsson avvisar bestämt:

– Det finns gott om exempel på personer som kritiserat partiledningen som det inte finns några  uteslutningsärenden mot, så det stämmer inte, säger Mattias Karlsson.

Ärendet ligger nu hos det så kallade medlemsutskottet. I slutet av april avgörs sedan frågan av partistyrelsen.

– Vi kommer inte att ge efter på den ideologiska vakthållningen. Vi kommer inte på nåt sätt att acceptera någon typ av avsteg från den väg som Sverigedemokraterna har valt, säger Mattias Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet