”Människor blir ofta nervösa när de träffar mig”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och författaren Magdalena Ribbing är död. Så sent som i somras intervjuades hon av Mark Levengood i SVT-programmet Sverige! Där berättade hon om sin högborgerliga uppväxt – men att etikett inte måste vara en klassfråga.

I juni i år intervjuades Magdalena Ribbing i SVT:s program ”Sverige!”. Där värjer hon sig för epitetet ”vett och etikett” utan säger att hon föredrar ”hyfs och stil”. Magdalena Ribbing berättar för programledaren Mark Levengood om att människor ofta blir nervösa när de träffar henne.

– De tror att jag ska sitta och stirra på dem och hur de hanterar bestick eller har ovårdade skor, men så är det inte. Jag svarar gärna på människors frågor men skulle aldrig komma på idén att säga till någon ”så här gör man”.

Har svarat på tusentals frågor

Hon berättar att hon genom åren svarat på 65.000 frågor i sin spalt i Dagens Nyheter och skrivit 27 böcker om ämnet hyfs och stil. Hon tror att en av orsakerna till att svenskarna har så många undringar beror på att landet är avlångt och glesbefolkat.

– I andra länder där man bor tätare ihop måste man ha ramar och rutiner för hur man ska göra i olika situationer, annars fungerar det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer