Här slår polisen till mot småbarnspappan • ”I dag kommer vi förändra hela någons liv” Foto: Emil Larsson/SVT

Här slår polisen till mot småbarnspappa i gryningsräd

Uppdaterad
Publicerad

Internetspel och appar är numera en naturlig del av ungas liv. Men där barn finns på nätet, finns också vuxna som försöker ta sexuell kontakt. Enligt de poliser som jobbar med de så kallade groomingbrotten löper alla barn som finns på internet stor risk att utsättas.

Aktuellt har under ett par veckor följt Stockholmspolisens grooming-grupp under en typisk jakt på en misstänkt gärningsman. Detaljer och miljöer har ändrats av integritetsskäl.

Grooming är ett samlingsbegrepp för flera brott med den gemensamma nämnaren sexuella kontakter med barn på nätet. Ofta vill gärningspersonen få barnet att skicka nakenbilder,bilder som sedan kan användas som utpressning i syfte att tvinga till sig än mer vågade bilder.

En stor del av spaningen äger rum vid datorskärmen, det är där de misstänkta gärningsmännen lämnar spår efter sig. Polisen är förtegen om sina arbetsmetoder men ett viktigt verktyg är möjligheten att begära ut ip-adresser från de internationella  företag som står bakom apparna.

”Träffar barnen oerhört hårt”

– De här brotten träffar barnen oerhört hårt, säger Morgan Neijnes, gruppens chef och pekar på studier som visar att groomingoffer kan få långvariga psykiska besvär, problem med skolgång och så vidare.

I en kraftsamling har en grupp specialintresserade poliser och utredare satts samman för att effektivisera utredningsarbetet, som ofta är komplicerat och långvarigt.

Just nu jobbar gruppen med cirka 160 ärenden som i många fall kan innehålla ett stort antal minderåriga brottsoffer. Barnen är i många fall så unga som tio år. För närvarande har gruppen 40 identifierade skäligen misstänkta personer som förekommer med totalt 240 brottsmisstankar tillsammans.

De tio utredarna har fullt upp och de säger att de skulle kunna var många fler, för brottet är så vanligt. Förundersökningsledaren Andrea Norell säger med en suck att risken för ett barn att någon gång råka ut för sexuella kontaktförsök via sin telefon eller dator – är enorm.

– Är det ett spel eller en chat-app där det finns mycket barn kommer gärningspersonerna att finnas där. De försöker kommer i kontakt med så många barn som möjligt. De kan skicka en dick-pic till 200 barn och hoppas att någon inte ska blocka dem.

Gryningsräd mot småbarnsfar

Aktuellt följer tillslaget mot en småbarnspappa som efter lång spaning identifierats. I gryningen tas han in till förhör när han är på väg till jobbet. Därefter ringer polisen på dörren till lägenheten där den intet ont anande hustrun får veta att en husrannsakan ska göras och telefoner och datorer tas i beslag.

Gruppen är framgångsrik och enligt kommissarie Neijnes lyckas man nästan alltid identifiera gärningsmännen. Även om det inte alltid slutar med en fällande dom, så är själva identifierandet viktigt för barnet. Att få veta att det handlar om en fullständig främling.

–  De har kanske gått runt och trott att det är en granne eller någon i skolan, säger Morgan Neijnes. När de får en förklaring så finns det något för barn- och ungdomspsykiatrin att prata om och bearbeta.

Se hela reportaget i sin helhet här

Hit kan du vända dig

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.

Misstänker du att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten.

Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information om grooming eller sexualbrott finns det bland annat hos Rädda Barnen. I deras handbok #nätsmart hittar du tips och råd om hur du kan prata med barn om sexuella övergrepp på nätet.

Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp:

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Fler ställen du kan vända dig till:

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn (ATSUB)

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)

Brottsofferjouren

Ungarelationer.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.