Foto: TT

Regeringen satsar nya pengar på järnvägsunderhåll

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterade idag en satsning på järnvägsunderhåll på 620 miljoner kronor för 2015. Därefter satsas 1.24 miljarder per år de kommande tre åren.

–  Järnvägsunderhållet måste öka. Vi vill ha över mer transporter till järnvägen vilket ger jobb och ökad konkurrenskraft, säger statsminister Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Pengarna ska finansiera det eftersatta underhållet på landets järnvägar. Enligt regeringen är de mest trafikerade sträckorna prioriterade. Pengarna ska bland annat gå till arbeten på växlar, kontaktledningar, räls och ställverk.
– När vi inte har nya järnvägsprojekt på gång är det viktigt att underhålla den järnväg som ligger, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Satsningen som är en del av den kommande vårbudgeten presenterades idag av statsminister Stefan Löfven (S), finansminister Magdalena Andersson (S), utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) och klimat– och miljöminister Åsa Romson (MP).

Lokala investeringar

Beloppen var kända redan i höstas och på frågan om varför man inte satsar mer pengar säger Stefan Löfven att den nuvarande regeringen ökar satsningarna på järnvägsunderhåll med 20 procent, jämfört med alliansregeringen.

Utöver satsningarna på järnvägsunderhåll satsas ytterligare pengar på så kallade lokala klimatinvesteringar och minskning av metangaser.

I år avsätts 125 miljoner kronor för de lokala klimatinvesteringarna och därefter 600 miljoner kronor de kommande tre åren. Regeringen menar att de pengarna ska underlätta för kommunerna att bygga ut kollektivtrafiken, införa laddstolpar för elbilar och bygga ut fjärrvärmenäten.

Enligt regeringen, som hänvisar till Naturvårdsverkets slutrapport om klimatinvesteringsprogrammen kan detta leda till en utsläppsminskning på 0,6 miljoner ton koldioxid per år.

Utöver de lokala klimatinvesteringarna satsas 30 miljoner kronor per år för att få lantbruket att bättre ta hand om metangaser från gödsel och omvandla det till biogas.

Inväntar utredning

På frågan om investeringar i nya järnvägar hänvisar regeringen till infrastrukturpropositionen som presenteras nästa år. Ministrarna ville inte heller kommentera den kritik som riktats mot Trafikverkets sätt att sköta underhållet.

Statsminister Stefan Löfven säger att man i den frågan vill invänta en kommande utredning i frågan.

Den 15 april är slutdatum för när regeringen måste presentera sin vårbudget och den ekonomiska inriktningen för resten av mandatperioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.