Göran Greider, Mattias Svensson och Björn Sandén i torsdagens Opinion live. Foto: SVT/Opinion live

Lista: Går klimat och tillväxt ihop? Se tre poänger ur debatten

Uppdaterad
Publicerad

”Allt ni kan prata om är pengar och sagor om oändlig ekonomisk tillväxt – hur vågar ni?”, sa Greta Thunberg i sitt tal vid FN:s klimatmöte i måndags. Men behöver klimat och tillväxt motsäga varandra? Åsikterna kring hur vi ska säkra vår framtid går isär, även hos debattörerna i torsdagens Opinion live.

Mattias Svensson, liberal skribent och författare, svarade på den kritik som Greta Thunberg riktade mot den ekonomiska tillväxten i förhållande till klimatet.

– Vi måste, i ett drägligt samhälle, både ha en dynamisk ekonomisk produktion som skapar större värden på alla områden samtidigt som utsläppen minskar drastiskt, förklarade han.

Klimatkrisen

Han möttes av kritik från Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten:

– Du har ingen annan styrmekanism än marknaden och den styrs av vinstintresse – och det funkar inte.

Under torsdagskvällen debatterades ämnet i Opinion live. Se hela programmet på SVT Play.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet