Vägglusen ökar i Sverige, som en följd av ökat resande. Foto: TT

Se upp för vägglusen efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

Vägglusen ökar lavinartat i Sverige. Efter semestern har många fått med sig den objudna gästen hem. Men med några ganska enkla knep minskar du risken att drabbas rejält.

För några år sedan var vägglöss något ganska ovanligt i Sverige – i dag drabbas tiotusentals hem varje år. Den främsta orsaken till invasionen är att vi reser mer, och att ohyran då följer med hem i resväskan.

– Ofta är det lite lömskt när man får med sig vägglöss, till en början vet man kanske inte att man fått det, reaktioner på stickmärken kan komma senare och så. Men ofta kan vi när vi kallas in framåt september härleda det till någon typ av semesterresa, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef på Anticimex.

Stor okunskap

Det behöver inte vara något udda resmål eller sjaskigt hotell – vägglössen kan finnas överallt. Röda märken på kroppen samt blod eller spillning i sängen är tecken på att du drabbats.

Samtidigt är okunskapen om vägglöss fortfarande stor.

– Det finns förutfattade meningar om att det har med smuts att göra, det finns okunskap om hur vägglössen ser ut och okunskap om hur man ska bete sig när man kommer till ett temporärt boende som man inte vet något om, säger Håkan Kjellberg.

För att slippa få med dig vägglöss hem, ta en titt i och under sängen på hotellet. Ställ resväskan högt och långt i från sängen och låt kläderna ligga kvar i väskan. När du kommer hem, kontrollera väskan noggrant och dammsug den. Tvätta gärna kläderna i 60 grader om det går.

Orsakar lidande

Även om vägglössen inte, såvitt känt, sprider sjukdomar kan de ändå orsaka stort lidande och besvär.

– Man kan drabbas av sömnsvårigheter och bli isolerad socialt. En del får också allvarligare reaktioner av sticken, säger Håkan Kjellberg.

För att bli av med vägglöss krävs professionell sanering. Vissa blir av med vägglössen direkt, medan andra behöver upp emot tio besök.

  • Vägglöss kan inte ta sig igenom plast, så packa dina kläder i plastpåsar.
  • Undersök hotellsängen (även under den). Om du ser en lus eller upptäcker små svarta fläckar av spillning – be att få byta rum.
  • Lägg aldrig väskan på eller under hotellsängen. Placera den i stället högt och långt borta från sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i väskan, packa alltså inte upp dem.
  • Lägg tillbaka använda kläder i väskan, i en försluten påse. Sprid dem inte i rummet.
  • Tvätta kläder i 60 grader.
  • Lägg misstänkta föremål i frysen i minst 24 timmar.

Källa: Trygg-Hansa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer