Foto: SVT

Se Väder-Nils ge sig in i januaridimman på jakt efter helgens väderprognos

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s hårdkokta deckar-meteorolog Nils Holmqvist tar på sig hatten och trenchcoaten, och ger sig ut på Stockholms dimmiga och regntunga gator. Hans uppdrag: Att luska reda på sanningen om helgvädret.

Efter att ha snokat runt i dimman, och sedan dubbelkollat på väderkartorna, har Väder-Nils ett mestadels dystert besked – i alla fall för de solsugna friluftsentusiasterna.

– Det kommer bli ganska grått väder i helgen, åtminstone för Sydsverige. Norrland har chans till lite sol och kanske en vacker halo eller två, men man ska inte hoppas på för mycket, säger Nils.

Nils mitt på dimmiga Gärdet, i Stockholm, på onsdagen. Foto: SVT

– Vinterns högtryck ger inte sällan mulet väder. Det bildas lätt inversioner som konserverar moln och smutsig luft närmst marken. På så vis kan högtryck ge mulet väder under flera dagar, ibland flera veckor i sträck.

Se Nils äventyr i klippet ovan, och för de som undrar vad ”inversion” är – se här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.