– Enorm skillnad, säger Johan Torgeby, vd SEB. Foto: SVT

SEB har enbart i mars tagit emot 120 miljarder i låneansökningar från svenska företag

Uppdaterad
Publicerad

Bara under mars månad, har företagare i Sverige ansökt om 120 miljarder kronor i kreditförfrågningar hos SEB. Mer än dubbelt så mycket som under ett helt år. Det berättar bankens VD, Johan Torgeby, i onsdagens Aktuellt.

– Vi måste förbereda oss för en lavinartad ökning av förfrågningar kring lån, aktivitetsnivån har aldrig varit högre.

SEB hanterar nu låneansökningar till ett belopp om 120 miljarder kronor som kommit in i mars. Detta är en enorm skillnad från hur det vanligtvis ser ut, enligt bankens VD Johan Torgeby.

– Ett normalt år gör vi 50 miljarder på helåret, säger han.

Coronapandemin

En förklaring till den kraftiga ökningen kan vara att företag nu förbereder sig för en förvärrad ekonomisk situation och därför försöker hitta försäkringar för att övervintra krisen, enligt Torgeby.

– De företag som har möjligheter att bygga upp i ladorna försöker göra det, säger Johan Torgeby.

På onsdagen publicerade Konjunkturinstitutet (KI) en dyster prognos för Sveriges ekonomi. Sverige är på väg in i en synnerligen djup lågkonjunktur, enligt KI:s analyschef Ylva Hedén Westerdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet