Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi får gissa det blir ett bötesbelopp. Hör sparekonomen Joakim Bornold ge sin syn på Finansinspektionens besked som SEB. Foto: SVT.

SEB riskerar miljardbot – FI-besked väntas

Uppdaterad
Publicerad
Hur illa skötte SEB arbetet mot misstänkt penningtvätt i Baltikum? I dag väntas Finansinspektionen (FI) ge besked.
– Vi får gissa att det blir ett bötesbelopp, nånstans kring en miljard är det många som spekulerar kring, säger sparekonomen Joakim Bornold.

I december meddelade FI att myndigheten inlett en så kallad sanktionsprövning gällande arbetet mot penningtvätt i SEB:s dotterbolag i Baltikum. Efter att ha skjutits upp vid ett tillfälle väntas nu beskedet. Finansinspektionens styrelse möts på torsdagen och SEB-ärendet är en punkt på agendan.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tror det blir miljardböter men att en sådan summa inte påverkar banken nämnvärt.

– Det kommer inte kännas, man betalar den och går vidare. Det som kan kännas är om det får konsekvenser och att man måste öka arbetet mot penningtvätt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

När företag gör affärer i dollar så är det möjligt att amerikanska myndigheter går in och ger böter men det tror inte Joakim Bornhold kommer ske.

– Det går emot amerikanska intressen de vill hellre ha skandinaviska banker i Baltikum. Alternativet är ryska banker och man är orolig att Ryssland ska få ett starkare grepp, säger han.

Se hela intervjun med Joakim Bornhold i Morgonstudion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer