Hör intervjun med Simon som fick skuldsanering efter att hans spelberoende ledde till hundratusentals kronor i skulder. Foto: SVT, TT

Simon, 24, var spelberoende – nu lever han med skuldsanering

Publicerad

När Simon Segerdahl fyllde arton så blev han fast i ett spelberoende som ledde till skulder på hundratusentals kronor.

I dag genomgår han en skuldsanering – något som allt fler unga ansöker om.

– I dag mår jag kanske bättre än någonsin, mycket tack vare skuldsaneringen, säger Simon till SVT Nyheter.

Det började med några smålån för att kunna spela på spelsajter. Men pengarna gick åt snabbt – och för att stilla spelsuget föll Simon för frestelsen att ta nya lån gång på gång. Efter ett år hade han närmare 100 000 i skulder. 

– Sen växte det väldigt fort eftersom jag tog nya lån, och jag betalade ingenting utan lät det ligga.

När läget var som värst hade Simon ungefär en kvarts miljon i skulder, både privata och till olika företag, och han mådde allt sämre.

– Jag spelade aktivt när skulderna var som värst, och det var just skulderna som fick mig att sluta spela. Jag kunde inte betala hyran, elen eller följa med mina kompisar ut och äta.

Tog hjälp av kommunen

Till slut tog Simon hjälp av den kommunala skuldrådgivaren för att ta sig ur den allt mer pressade situationen, och hoppades bli beviljad en skuldsanering.

– Jag fick avslag på min första ansökan om skuldsanering. Istället hade jag en utmätning på min lön varje månad, förklarar Simon, och fortsätter:

– Men nu blev jag beviljad skuldsanering för bara någon vecka sedan efter att jag ansökte i höstas.

Varje månad betalar Simon in en del av sin lön till Kronofogden och lever sedan på existensminimum – efter fem år kommer Simons skulder vara avskrivna om han sköter sina betalningar.

2020 fick Kronofogden in 28 293 ansökningar om skuldsanering – det högsta antalet någonsin. Den största ökningen syns bland unga vuxna mellan 18 och 30 år där ansökningarna mer fördubblats.

Drömmer om egen bostad

Varför är föredrar du skuldsanering istället för utmätning?

– Skillnaden är att jag har ett datum. En utmätning kan ta väldigt lång tid. Vid en skuldsanering så fryser de räntorna.

Tror du att det kan låta som en enkel utväg för många unga?

– Det vore dumt. Fem år är en rätt lång tid och du får betalningsanmärkningar, och alla blir inte beviljade skuldsanering. Att ta lån för att leva loppan, jag tror att man mår väldigt dåligt av det i slutänden.

I november 2025 kommer Simon att vara skuldfri, då hoppas han att han kommer kunna spara ihop till en kontantinsats för att köpa en egen bostad. Men redan i dag mår han mycket bättre.

– I dag mår jag riktigt bra, kanske bättre än någonsin. Och det är ju tack vare skuldsaneringen. Ekonomin är ju det som skapat mest oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.