Securitas nolltaxerare i över ett årtionde

Uppdaterad
Publicerad

I över ett årtionde har bevakningsföretaget Securitas varit nolltaxerare i Sverige. Det visar SVT:s granskning av de 20 största koncernerna.

Bevakningsföretaget Securitas lägger stor vikt vid företagets sociala ansvar och i sin årsredovisning pekar ledningen på de insatser som Securitas gör för samhället. Företaget stöder bland annat en gatutidning i Göteborg, barncancerfonden, svenska narkotikapolisföreningen och Unicef.

-Det här har blivit viktigare och viktigare. Det är ett sätt att vara en trovärdig leverantör och det skapar då en koppling till varumärket, säger Securitas vd Alf Göransson. Varumärket står för att vi tar ett ansvar både då det gäller affärsetik, miljö och ett socialt ansvarstagande.

Ännu viktigare är det utanför Sveriges gränser. För många av Securitas kunder är multinationella företag som har höga krav.

-Dem vill inte ha att göra med leverantörer som myglar med skatter, säger han.

”Samhällsansvar är viktigt”

Skattemygel är alltså något som Securitas inte vill förknippas med

och samhällsansvar är viktigt. Men hur är det då i Sverige? Hur mycket betalar Securitas i bolagsskatt?

-26,3 procent, säger Alf Göransson.

Men han kan inte svara på hur mycket pengar det handlar om.

Det borde annars vara ganska enkelt att komma i håg. För Securitas har varit en nolltaxerare i Sverige i många år. Bolaget har inte betalt någonting eller mycket lite i bolagskatt under minst tio år.

-Det beror på att vi har förlustavdrag i Sverige som vi kan använda i vår deklaration, säger Alf Göransson. Det är inget konstigt med det.

Betalar noll kronor i skatt

På frågan om det inte är konstigt att Securitas betalar noll kronor i skatt svarar han:

-Vi deklararerar som vi ska göra och så har vi de förlustavdrag som vi använder.

Hur kan ett bolag som i många år tjänat pengar i Sverige få fram förlustavdrag?

-Det är på den struktur vi har med de förluster som har generats med de finansieringsupplägg som vi har i koncernen helt enkelt, säger Alf Göransson.

Men företaget redovisar hela tiden vinst för sina aktieägare. Hur går den ekvationen ihop?

-Förlustavdragen beror på de upplägg vi har för att finansiera koncernen, säger Alf Göranson.

Mer precis än så vill Securitas koncernchef inte vara. I ett mail till SVT skriver företaget:

”Förlustavdragen har främst uppstått på grund av valutakursförluster då den svenska kronan försvagats i förhållande till euron och US-dollarn under 2000 talet.”

Hittar luckor i lagen

Men en genomgång av svenska kronan ställning mot de båda världsvalutorna visar att så inte är fallet. Tvärtom har den svenska kronan stärkts mot dollarn och ligger stabilt gentemot euron.

Securitas har blivit duktiga på att hitta luckorna i lagen. I december 1997 berättade Securitas dåvarande VD så här i Rapport om ett kryphål som utnyttjas i skatteplanering och där man under två år slapp undan 90 miljoner kronor i skatt.

-Mitt intryck är att det var många företag som gjorde liknande affärer förra året, sa dåvarande vd:n Thomas Berglund.

Det finns alltså en lång tradition av skatteplanering i Securitas. SVT har ställt frågan till Securitas när bolaget senast betalade skatt i Sverige men inte fått något svar.

Utomlands är bolagens skatteplanering en stor fråga. På OECD, den organisation som företräder västvärldens industriländer, har nya riktlinjer antagits där man uppmanar företagen att inte bara följa lagarna utan att följa de intentioner som finns i skattelagstiftningen. För det är genom skatten som stora delar av välfärdsstaten betalas.

”De åker snålskjuts”

-Företagen drar ju nytta av ett väl fungerande samhälle med vägar, rättsväsen och parlamentarisk demokrati, säger säger Tomas Brytting som är docent i företagsekonomi.

-Men företagen drar nytta av detta även om de inte betalar ett öre i skatt. För vi kan inte hindra ett specifikt bolag från att dra nytta av samhället. Och betalar man inte då menar jag att man åker snålskjuts. Det blir ju andra som får betala.

Bolagskatten i Sverige drar varje år in över 100 miljarder kronor. Den stora frågan är förstås om man tar sitt samhällsanssvar genom att vara nolltaxerare.

-Vi följer de regler som gäller i Sverige, säger Alf Göransson. Och våra deklarationer godkänns av de svenska skattemyndigheterna

Men samhällsansvar är väl något mer än att bara följa regler?

-Ja, men i det här avseendet då det gäller skatt så följer vi regelverket och så mycket mer än det kan vi inte göra i Sverige?

Ni kan väl börja betala skatt?

-Men vi följer ju dem regler som gäller och vi har ett upplägg som vi haft i många år om hur vi strukturerar koncernen och det följer vi. Det tycker vi är korrekt.

Jan Nylander

jan.nylander@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.