Spela videon för att se mötet mellan poeten Segal Mohamed och Lars El Hayek (S): Rapparen ska inte göra ditt jobb och arbeta som politiker. Foto: SVT/Opinion live

Segal Mohamed till S-politikern: ”Den här rapparen ska inte göra ditt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

När rapparen Greekazo gästade TV4-programmet för att prata om sin musik, anklagades han istället för att romantisera knark och våld i sina låttexter. Efter intervjun fick programledaren Malou von Sivers kritik och under torsdagen debatterades ämnet i SVT:s Opinion live.

I debatten i Opinion live tyckte Halmstadpolitikern Lars El Hayek (S) att rappare ska granskas.

– Har du den förmågan och kraften att kunna producera den här typen av texter och musikvideos och tala om så allvarliga och mörka saker – då ska du kunna sitta och ta de frågorna om texterna du skriver.

Poeten Segal Mohamed svarade:

– Den här rapparen ska inte sitta och göra ditt arbete som är socialdemokrat och politiker.

Mohamed: Inte konstnärers ansvar

Istället menade hon på att konstnärer ska få skapa fritt, utan att behöva ta ansvar för det som sker i samhället.

– Problemet är att ungdomar och andra personer från förorten inte bara kan få vara konstnärer utan att alltid bli tillfrågade om problematik som exempelvis segregation eller hur vi ska förvandla samhället till det bättre.

Malou von Sivers och TV4 blev tillfrågade om att medverka i Opinion live, men avböjde och hänvisade istället till Malou von Sivers tidigare svar på kritiken i Aftonbladet, där hon medger att samtalet blev obalanserat.

Se mer av debatten i Opinion live på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer