”Att offentliggöra sådan information skulle avslöja de arbetsmetoder som används i pågående och framtida insatser.” Detta är en av flera liknande kommentarer i de sekretessbelagda dokument som SVT Nyheter får ut hårt maskade från Frontex men som vi har tagit del av i sin helhet genom en källa. Foto: EPA/FRONTEX/TT och skärmdump Frontex-dokument

Sekretessbelagda dokument från EU:s gränsbevakning röjda i Polisens mejlhaveri

Uppdaterad
Publicerad

Om informationen offentliggjordes skulle det ”sätta migranters liv i fara”, ”äventyra brottsbekämpande tjänstemäns arbete” och ”riskera pågående och framtida insatser” vid Medelhavet. SVT Nyheter kan avslöja att flera känsliga dokument som rör EU:s gränsbevakning har röjts i samband med den svenska polisens mejlhaveri, som vi tidigare granskat.

EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex har i uppgift att samordna medlemsländernas gränskontroll. När flyktingar och migranter färdats sjövägen till Europa i tusentals i överlastade gummibåtar har insatserna i den grekiska övärlden både räddat liv och bekämpat gränsöverskridande brottslighet.

Men den egna informationsplattformen skyddar man endast med ett användarnamn och lösenord.

Detaljerad information

När en svensk polis skulle få tillgång till FOSS, Frontex plattform, för att dela information med medlemsstaterna, stavade en administratör fel och inloggningsuppgifterna mejlades i stället till en privatperson vars domänadress angränsar ”polisen.se”.

Utomstående har på så vis kunnat logga in och ladda ner känsliga dokument.

Samtliga dokument är märkta ”LIMITED” och innehåller sekretessbelagda uppgifter. Det är bland annat en handbok med instruktioner för hur Operation Poseidon, EU:s gemensamma insats i Medelhavet, ska bedrivas. En insats som Kustbevakningen tidigare deltog i. Med uppgifter om hur migranter till havs ska tas omhand och frågas ut, vilka geografiska områden i den grekiska övärlden som ska patrulleras och hur människosmugglare ska avslöjas.

”Ska aldrig skickas via mejl”

Det finns också uppgifter om hur många som är anställda vid olika insatser och information om vilken teknisk undersökning de använder.

Andra dokument handlar om hur man upptäcker förfalskade id-kort och pass, däribland svenska.

– Jag tror inte att man har gjort sin korrekta riskbedömning här, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetsiftelsen.

– Användar-id och lösenord i klartext ska aldrig skickas via mejl. Har man så känsliga dokument då måste man se till att skyddet är mer än bara ett användar-id och ett lösenord mellan användaren och informationen.

Och det är inte det enda tillfället då inloggningsuppgifter skickats till en felstavad polismejl. SVT Nyheter har tidigare avslöjat att personuppgifter om utsatta barn har tillgängliggjorts på ett liknande sätt.

Genom en begäran till Frontex har SVT Nyheter fått ut det som är offentligt av Operation Poseidon-dokumenten, och kan efter en jämförelse med de nedladdade dokumenten konstatera att stora delar omfattas av sekretess. Foto: SVT (montage)

Kan skada framtida arbete

I de maskade dokumenten som vi har fått ut den officiella vägen konstaterar Frontex att om uppgifterna röjs så finns det risk att det skadar deras pågående och framtida arbete för att skydda EU:s yttre gräns. 

”De icke-avslöjade delarna berör detaljer kring det operativa området och kan inte offentliggöras. Eftersom pågående insatser tenderar att täcka liknande operativa områden skulle det vara detsamma som att avslöja det aktuella strategierna”, står det att läsa på bilden nedan.

Kommentarer med liknande formuleringar står att läsa på flera sidor i dokumenten.

Under den stora fyrkanten gömmer sig en karta över det geografiska området för EU:s insats i Medelhavet, information som gräns- och kustbevakningsbyrån bedömer som så känslig att den inte kan lämnas ut. Foto: Skärmdump Frontex-dokument

Frontex utreder ärendet

SVT Nyheter har sökt Frontex för en intervju om hur detta har kunnat ske. EU-myndigheten har avböjt att medverka i en tv-intervju men skriver i ett kort uttalande:

”Frontex tar all information om potentiella överträdelser av sina elektroniska system på mycket stort allvar och vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda information mot obehörig åtkomst och obehörig användning. Vi utreder just nu detta fall. Men av säkerhetsskäl kan vi i detta skede inte diskutera några detaljer.”

Den svenska polisen har inte velat kommentera detta utan hänvisar till Frontex. Efter att SVT Nyheter avslöjat att polisen och andra myndigheter skickat feladresserade mejl till en okänd mottagare gick myndigheten ut med ett pressmeddelande om att en förundersökning om misstänkt dataintrång har inletts utifrån det som framkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.