Direkt

Senaste nytt om coronaviruset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Långa köer till matbutikerna Shanghai efter utfärdad lockdown. Foto: EBU
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här skriver vi om det senaste kring coronaviruset. Vi gör vårt bästa för att vid tillfälle svara på några av de många frågor som strömmar in.

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Mer information finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). FHM hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13. Information om reserestriktioner hittar du på Sweden Abroad.

Grafik: Smittade och avlidna i Sverige och världen

Grafik: Så många vårdas på iva

Grafik: Vaccinläget i Sverige och världen

Vår direktrapportering från tidigare datum:

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Coronapandemin

Pinnat inlägg

WHO-chef: Coronapandemin är inte över  

Trots en nedgång i antalet fall av covid-19, efter piken av omikronvarianten, varnade WHO:s generaldirektör
Adhanom Ghebreyesus på söndagen för att pandemin tveklöst inte är över, rapporterar AP.

På världshälsoorganisationens årliga möte i Genéve sa han att även om det skett en framgång, med en vaccinationsgrad på 60 procent hos världens befolkning, är det inte över någonstans förens det är över överallt.

Han påpekade att nästan en miljard människor i låginkomstländer ännu inte blivit vaccinerade.

Pinnat inlägg

Direktrapporteringen om pandemin i lågintensivt läge

På grund av kriget i Ukraina, och det mer lågintensiva nyhetsläget rörande pandemin, kommer SVT:s direktrapportering att uppdateras mer sällan.

Vi kommer fortfarande att uppdatera vid större nyhetshändelser. Den samlade statistik om covid som numera presenteras mer sällan hittar ni här: Översikt covidviruset.

Planerade vaccindoser stoppas - levereras i höst istället

Sommarens leveranser avcovidvaccin stoppas efter överenskommelse mellan EU och vaccintillverkaren Pfizer/Biontech, rapporterar Sveriges radio Ekot. Samma diskussion pågår också med Moderna.

- Doser som nu var planerade att levereras under sommarmånaderna istället kommer att leveraras i september till slutet av året, säger Andreas Palmborg på Pfizer Sverige till SR.

Anledningen är att det finns ett överskott av doser och att det pågår studier kring ett uppdaterat vaccin. Pfizer testar ett vaccin specifikt för omikronvarianten, samt det nuvarande vaccinet i en högre dos, för att se om det ger bättre skydd mot milda symptom.

- Vi gör vad vi kan för att förbereda oss för nya pandemivågor senare i år och förhoppningsvis ha bästa möjliga vaccin, säger Palmborg.

För Sverige handlar det om runt fyra miljoner doser som nu skjuts upp.

Bergström: Hela Nordkorea kan vaccineras med överblivna EU-doser 

EU-länderna har sammanlagt 100 miljoner vaccindoser på lager tillgängliga att dela med sig av globalt. Det säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

- Vi kan skicka vaccin som räcker till hela Nordkoreas befolkning inom två veckor om man bestämmer sig för det. Sverige har flera miljoner doser över som kan skickas, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Den omfattande smittspridningen i Nordkorea där befolkningen är ovaccinerad är oroande för omvärlden, bland annat på grund av risken att nya virusvarianter sprids, menar Bergström.

Hittills under pandemin har Nordkorea vägrat att ta emot hjälp med vaccin från andra länder. Senast på lördagen sade USA:s president Joe Biden i samband med ett besök i Sydkorea att USA inte har fått något svar från Nordkorea på erbjudanden om vaccin.

Richard Bergström konstaterar att det skulle krävas politiska beslut för att kunna flyga vaccinhjälp till Nordkorea.

- I så fall skulle det handla om en omedelbar vaccinkampanj, och då skulle man slippa problem med att det krävs till exempel låga temperaturer, säger Bergström.

Kina: Covidnegativa skickas till karantän

Tusentals invånare i Peking som testat negativt för coronaviruset har tvångsförflyttats till karantänhotell på grund av ett antal nya sjukdomsfall.

De över 13 000 invånarna i bostadsområdet Nanxinyuan i stadens sydöstra delar omfattas av åtgärden på grund av 26 nya fall som har konstaterats de senaste dagarna.

Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera. Invånare uppmanades att packa kläder och nödvändigheter och att deras hem skulle desinficeras.

Bilder i sociala medier visar hundratals invånare med bagage som köar i mörkret för att gå ombord på bussar utanför bostadsområdet.

(TT)

Ny kraftig ökning av antalet sjukdomsfall i Nordkorea  

Nordkorea meddelade på lördagen att ytterligare nästan 220 000 personer har insjuknat med feber fram till och med fredag kväll, rapporterar AP med hänvisning till landets statligt kontrollerade nyhetsbyrå som i sin tur fått informationen från regeringens myndighet med ansvar för virusbekämpning. Om siffrorna stämmer är det femte dagen i rad som antalet sjukdomsfall ökar med runt 200 000 personer, skriver AP.

Nordkorea uppger att över 2,4 miljoner människor har blivit sjuka och 66 personer har dött i febern, som började spridas snabbt för några veckor sedan. I bara några få fall har det konstaterats handla om covid-19, bland annat på grund av brist på testutrustning.

Den kraftiga ökningen av antalet sjukdomsfall och möjligheten att dela med sig av vaccin väntas enligt CNN vara ett av ämnena på dagordningen när USA:s president Joe Biden på lördagen inleder sin resa i Asien med att träffa Sydkoreas nyvalda president, Yoon Suk-Yeol.

Militär vårdspersonal uppges dela ut medicin på ett apotek i huvudstaden Pyongyang, under pågående våg av feber i landet. Bild från Nordkoreas statligt kontrollerade nyhetsbyrå KCNA

WHO:s oro: Mutationer kan spridas i Nordkorea

Världshälsoorganisationen (WHO) oroar sig för att coronaviruset kan mutera till nya varianter i Nordkorea som saknar vaccin och har en bristfällig sjukvård. Diktaturen hävdar att över en miljon redan återhämtat sig från "febersjukdomen".

Enligt officiella uppgifter på onsdagen hade närmare 233 000 nya smittofall rapporterats och ytterligare 6 dödsfall. Därmed skulle fler än 1,7 miljoner invånare i det slutna landet ha smittats sedan april, med 62 rapporterade dödsfall.

Utländska bedömare, bland dem WHO, ifrågasätter uppgifterna om både antalet döda och de många tillfrisknade, eftersom Nordkorea saknar vaccin och omfattande sjukvård.

WHO och dess generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger dessutom att Nordkorea inte hörsammar uppmaningar om att överlämna mer detaljerad information om utbrottet. Landet har också tackat nej till erbjudanden om vaccin och internationell hjälp.

Den snabba spridningen i en befolkning som inte är vaccinerad kan innebära ett globalt problem: att coronaviruset muteras.

Michael Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, säger att en helt okontrollerad spridning av viruset kan leda till nya varianter. Han understryker att WHO saknar möjligheter att kontrollera mutationer av viruset om ett land inte vill samarbeta.

Det är bara Nordkorea och Eritrea som helt tackat nej till vaccindoser distribuerade genom FN-stödda Covax, samt till tekniskt och medicinskt stöd utifrån. (TT)

FHM: Fåtal fall av BA.4 upptäckta i Sverige

BA.4, en undervariant av omikron, har satt fart på smittspridningen i Sydafrika. Nu har ett fåtal fall även konstaterats i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Det finns indikationer på att den kan ta sig igenom immunförsvaret om man tidigare smittats med en annan omikronvariant. Vaccinen verkar ge ett bättre skydd än tidigare sjukdom och det skyddar fortfarande mot allvarlig sjukdom och död. Utifrån vad vi sett i andra länder finns det tecken på att den kan bli dominant i Sverige, men det är svårt att säga hur den utvecklar sig, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Nyheter.

Covid-19 fortsätter att minska i Sverige.

Under vecka 18 rapporterades drygt 1 950 fall av covid-19, en minskning med 16 procent jämfört med föregående vecka, uppger Folkhälsomyndigheten.

WHO-panelen: Världen är inte bättre förberedd för en pandemi

Världen är inte mer förberedd för en pandemi än vad vi var när covid-19 dök upp 2019, slår en panel som WHO satt samman fast i en ny rapport. I värsta fall är världen sämre förberedd än tidigare med tanke på det ekonomiska läget.

– Vi har samma verktyg och system som i december 2019 för att hantera en pandemi. Och de verktygen var inte tillräckligt bra, säger Nya Zealands tidigare premiärminister Helen Clark, en av författarna bakom rapporten, enligt Reuters.

Nordkorea: En miljon har återhämtat sig efter covid-19

Bara en vecka efter det första officiella fallet hävdar Nordkorea att över en miljon människor har återhämtat sig efter misstänkt covid-19, rapporterar AP.

Myndigheter uppger i statsmedia på onsdagen att 232 800 nya fall av feber och ytterligare sex dödsfall har konstaterats.

Experter utifrån tror att de flesta feberfallen är covid-19, men också att mörkertalet är stort.

Nordkorea och Eritrea är de enda FN-länder som inte har rullat ut vaccin, skriver AP.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att ingen av länderna har svarat på organisationens erbjudande om vaccin, mediciner, tester och teknisk hjälp.

– WHO är djupt oroad för fortsatt spridning i Nordkorea, säger han enligt AP.

WHO varnar också för att okontrollerad spridning av smittan kan leda till att nya varianter uppstår.

Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här skriver vi om det senaste kring coronaviruset. Vi gör vårt bästa för att vid tillfälle svara på några av de många frågor som strömmar in.

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Mer information finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). FHM hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13. Information om reserestriktioner hittar du på Sweden Abroad.

Grafik: Smittade och avlidna i Sverige och världen

Grafik: Så många vårdas på iva

Grafik: Vaccinläget i Sverige och världen

Vår direktrapportering från tidigare datum:

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Senaste om: Coronapandemin