Direkt

Senaste nytt om coronaviruset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Långa köer till matbutikerna Shanghai efter utfärdad lockdown. Foto: EBU
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här skriver vi om det senaste kring coronaviruset. Vi gör vårt bästa för att vid tillfälle svara på några av de många frågor som strömmar in.

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Mer information finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). FHM hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13. Information om reserestriktioner hittar du på Sweden Abroad.

Grafik: Smittade och avlidna i Sverige och världen

Grafik: Så många vårdas på iva

Grafik: Vaccinläget i Sverige och världen

Vår direktrapportering från tidigare datum:

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Coronapandemin

Pinnat inlägg

Nordkorea: En miljon har återhämtat sig efter covid-19

Bara en vecka efter det första officiella fallet hävdar Nordkorea att över en miljon människor har återhämtat sig efter misstänkt covid-19, rapporterar AP.

Myndigheter uppger i statsmedia på onsdagen att 232 800 nya fall av feber och ytterligare sex dödsfall har konstaterats.

Experter utifrån tror att de flesta feberfallen är covid-19, men också att mörkertalet är stort.

Nordkorea och Eritrea är de enda FN-länder som inte har rullat ut vaccin, skriver AP.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att ingen av länderna har svarat på organisationens erbjudande om vaccin, mediciner, tester och teknisk hjälp.

– WHO är djupt oroad för fortsatt spridning i Nordkorea, säger han enligt AP.

WHO varnar också för att okontrollerad spridning av smittan kan leda till att nya varianter uppstår.

Pinnat inlägg

Direktrapporteringen om pandemin i lågintensivt läge

På grund av kriget i Ukraina, och det mer lågintensiva nyhetsläget rörande pandemin, kommer SVT:s direktrapportering att uppdateras mer sällan.

Vi kommer fortfarande att uppdatera vid större nyhetshändelser. Den samlade statistik om covid som numera presenteras mer sällan hittar ni här: Översikt covidviruset.

WHO:s oro: Mutationer kan spridas i Nordkorea

Världshälsoorganisationen (WHO) oroar sig för att coronaviruset kan mutera till nya varianter i Nordkorea som saknar vaccin och har en bristfällig sjukvård. Diktaturen hävdar att över en miljon redan återhämtat sig från "febersjukdomen".

Enligt officiella uppgifter på onsdagen hade närmare 233 000 nya smittofall rapporterats och ytterligare 6 dödsfall. Därmed skulle fler än 1,7 miljoner invånare i det slutna landet ha smittats sedan april, med 62 rapporterade dödsfall.

Utländska bedömare, bland dem WHO, ifrågasätter uppgifterna om både antalet döda och de många tillfrisknade, eftersom Nordkorea saknar vaccin och omfattande sjukvård.

WHO och dess generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger dessutom att Nordkorea inte hörsammar uppmaningar om att överlämna mer detaljerad information om utbrottet. Landet har också tackat nej till erbjudanden om vaccin och internationell hjälp.

Den snabba spridningen i en befolkning som inte är vaccinerad kan innebära ett globalt problem: att coronaviruset muteras.

Michael Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, säger att en helt okontrollerad spridning av viruset kan leda till nya varianter. Han understryker att WHO saknar möjligheter att kontrollera mutationer av viruset om ett land inte vill samarbeta.

Det är bara Nordkorea och Eritrea som helt tackat nej till vaccindoser distribuerade genom FN-stödda Covax, samt till tekniskt och medicinskt stöd utifrån. (TT)

FHM: Fåtal fall av BA.4 upptäckta i Sverige

BA.4, en undervariant av omikron, har satt fart på smittspridningen i Sydafrika. Nu har ett fåtal fall även konstaterats i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Det finns indikationer på att den kan ta sig igenom immunförsvaret om man tidigare smittats med en annan omikronvariant. Vaccinen verkar ge ett bättre skydd än tidigare sjukdom och det skyddar fortfarande mot allvarlig sjukdom och död. Utifrån vad vi sett i andra länder finns det tecken på att den kan bli dominant i Sverige, men det är svårt att säga hur den utvecklar sig, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Nyheter.

Covid-19 fortsätter att minska i Sverige.

Under vecka 18 rapporterades drygt 1 950 fall av covid-19, en minskning med 16 procent jämfört med föregående vecka, uppger Folkhälsomyndigheten.

WHO-panelen: Världen är inte bättre förberedd för en pandemi

Världen är inte mer förberedd för en pandemi än vad vi var när covid-19 dök upp 2019, slår en panel som WHO satt samman fast i en ny rapport. I värsta fall är världen sämre förberedd än tidigare med tanke på det ekonomiska läget.

– Vi har samma verktyg och system som i december 2019 för att hantera en pandemi. Och de verktygen var inte tillräckligt bra, säger Nya Zealands tidigare premiärminister Helen Clark, en av författarna bakom rapporten, enligt Reuters.

När smittläget var som högst och restriktionerna tydliga så ändrade många sitt sätt att hälsa. Det blev en armbåge, en spark eller en vinkning. Har det ändrats i och med att restriktionerna nu är borta? De flesta SVT träffar på stan tycker att det är läge att börja skaka hand igen.

Fortsatt smitta i Nordkorea

Ytterligare åtta personer har avlidit och nästan 400 000 rapporteras ha feber i Nordkorea, som i veckan bekräftade sitt första covidfall, rapporterar landet.

Därmed har 50 personer avlidit sedan utbrottet startade i slutet av april.

Det är oklart om alla drabbade verkligen har covid. Experter bedömer att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen.

Det finns en oro för hur coronaviruset kan drabba det slutna landet med 26 miljoner invånare, där vaccinationsgraden tros vara låg och vårdsystemet är bristfälligt. Det främsta vapnet mot pandemin tros vara att isolera människor. Tidigare har statlig media rapporterat att 1,3 miljoner människor, bland annat lärare och läkarstudenter, mobiliserats för att söka efter personer med febersymptom och se till att de sätts i karantän.

Landets ledare Kim Jong-Un ska vid ett möte på söndagen ha kritiserat myndigheter som varit senfärdiga med att förse apotek med läkemedel i tid, och landets apotek har fått order om att hålla öppet dygnet runt.

Sjukvårdare vid militären har satts in i huvudstaden Pyongyang för att hjälpa till med läkemedelslogistiken, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sydkorea och Kina har erbjudit hjälp, men inte hört något från sin granne än. (TT)

Virusutbrottet i Nordkorea oroar

Nordkorea har bekräftat ytterligare 15 dödsfall och hundratusentals nya febersmittade. Det är oklart hur många av dessa som är covidsmittade.

Efter att ha hållit fast vid en, av omvärlden omtvistad, ståndpunkt att man lyckats hålla covid-19 utanför landets gränser i över två år, meddelande diktaturen i torsdags att man hade konstaterat sitt första fall av smittan.

Enligt Nordkorea sprids en "febersjukdom" explosivt över landet sedan slutet av april, men man har inte offentliggjort hur många av dessa feberfall som har kunnat bekräftas vara covid.

Totalt har nu 42 feberdödsfall kommunicerats från myndighetshåll. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA har totalt över 820 000 personer registrerats som febersmittade.

Utbrottet har utlöst en oro för en humanitär kris i Nordkorea eftersom de flesta av de 26 miljoner invånarna tros vara ovaccinerade och landets hälsovårdssystem är eftersatt sedan många år.

(TT)

Allt färre covidsjuka i intensivvården

Trycket på intensivvården från coronapandemin fortsätter att minska. På lördagen vårdades åtta smittade på iva, enligt intensivvårdsregistret.

Det är det lägsta antalet under hela pandemin, med undantag för någon enstaka dag i september 2020. I fjol samma tid låg 401 smittade på iva.

Under de senaste fyra veckorna har 53 personer med covid-19 lagts in i intensivvården, 16 av dem ovaccinerade, uppger Folkhälsomyndigheten i sin veckorapport.

Snittåldern var 46 år för de ovaccinerade och 64 år för de vaccinerade när de lades in. Mer än 80 procent tillhör någon riskgrupp.

ECDC varnar för nya varianter

De två nya omikronvarianterna BA.4 och BA.5 klassas nu som varianter av särskild betydelse (på engelska "variant of concern") av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Varianterna sprider sig lättare än de tidigare omikronvarianterna BA.1 och BA.2. ECDC bedömer att det beror på att de lättare tar sig förbi immunitet från vaccin eller tidigare sjukdom, men att de inte ger svårare symptom.

Enligt ECDC riskerar varianterna att leda till betydande ökad smittspridning i Europa framöver. I Portugal bedöms BA.5 ta över redan i maj.

Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här skriver vi om det senaste kring coronaviruset. Vi gör vårt bästa för att vid tillfälle svara på några av de många frågor som strömmar in.

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Mer information finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). FHM hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13. Information om reserestriktioner hittar du på Sweden Abroad.

Grafik: Smittade och avlidna i Sverige och världen

Grafik: Så många vårdas på iva

Grafik: Vaccinläget i Sverige och världen

Vår direktrapportering från tidigare datum:

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Senaste om: Coronapandemin