Direkt

Senaste nytt om coronaviruset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Är vaccinen uppdaterade? Är det mindre risk att få omikron som vaccinerad? När kan man ta tredje dosen om man varit sjuk? Se svaren på fem frågor här! Foto: Markus Ljungholm/SVT
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här skriver vi om det senaste kring coronaviruset. Vi gör vårt bästa för att vid tillfälle svara på några av de många frågor som strömmar in.

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Mer information finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). FHM hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13. Information om reserestriktioner hittar du på Sweden Abroad.

Grafik: Smittade och avlidna i Sverige och världen

Grafik: Så många vårdas på iva

Grafik: Vaccinläget i Sverige och världen

Vår direktrapportering från tidigare datum:

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Direktrapport · Coronapandemin

Pinnat inlägg

Färre intensivvårdsplatser nu än före pandemin

Antalet intensivvårdsplatser i Sverige är i dag färre än för två år sedan, trots ambitioner att bygga ut kapaciteten. Personalen räcker inte till, skriver Dagens Nyheter.

– Det är en tydlig signal på hur ansträngd vården är, säger Taha Alexandersson, tillförordnad beredskapschef på Socialstyrelsen.

Före pandemin enades regionerna om en "basnivå" på 492 intensivvårdsplatser med respiratorstöd. Under pandemin utökades kapaciteten tillfälligt till över 1 000 platser, då med hjälp av personal från andra avdelningar.

Tanken var att utöka basnivån till 494 platser under hösten 2021, men i stället har regionerna justerat ned den till 489.

– Vi hade förhoppningen om att kunna hålla fler iva-platser öppna. Men på grund av personalläget fixade vi inte det, säger Johnny Hillgren, ordförande för Svenska Intensivvårdsregistret (SIR) och chef för intensivvården på länssjukhuset i Gävle.

Att kapaciteten minskat är ännu tydligare i intensivvårdsregistrets mätningar, som görs tre gånger per år. Där ingår även intensivvårdsplatser utan respiratorstöd.

Före pandemin fanns 524 platser på landets 83 intensivvårdsavdelningar. I oktober i fjol hade antalet minskat till 498 på vardagarna och 452 på helgerna.

- Pandemin har visat med all önskvärd tydlighet att Sverige har för få intensivvårdsplatser sett till befolkningen, men regionerna verkar inte klara av att hantera frågan. Den måste lyftas till högre nivå, säger Hillgren till DN.

Pinnat inlägg

Coronastatistik 21 januari

43 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats sedan i torsdags, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Sammanlagt har därmed 15 674 personer avlidit med smittan i Sverige.

Totalt uppgår antalet bekräftat smittade med covid-19 i Sverige till 1 784 005. Det innebär 42 295 nytillkomna fall sedan den senaste uppdateringen i torsdags.

8 471 personer har fått intensivvård för covid-19 sedan pandemins start. I nuläget får 104 patienter med covid-19 intensivvård. Det är en minskning med 7 personer sedan igår.

7 519 284 personer har vaccinerats med två doser vaccin mot covid-19. Det motsvarar 83,2 procent av befolkningen över 12 år. 3 387 383 personer har vaccinerats med tre doser vaccin mot covid-19 vilket motsvarar 40,8 procent av befolkningen över 18 år.

Karantän och sjukdom stoppar rättegångar
Totalt har närmare 30 procent av planerade förhandlingar i svenska domstolar ställts in sedan årsskiftet. Det är cirka tio procent fler än under motsvarande period de senaste åren.
Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén säger att det är för tidigt att säga om smittosituationen och det relativt stora antalet inställda förhandlingarna under årets första veckor kommer att få konsekvenser för domstolarna på längre sikt.

Han säger att domstolarna redan under pandemiåret 2021 lyckats minska balansen, det vill säga oavgjorda mål som ligger och väntar, med över 6 000 mål. Mycket tack vare att domstolarna kunnat koppla upp sig via video och på så sätt kunnat genomföra många förhandlingar.

- Vi går in i 2022 i ett bra läge. Så även om man ställer in nu är det för tidigt att säga om vi kommer att bygga någon målskuld, säger Thomas Rolén.

(TT)

Karantän och sjukdom stoppar rättegångar

Ovanligt många rättegångar har ställts in i år, rapporterar TT. Det beror åtminstone delvis på den omfattande smittspridningen.

- Vi har fått ställa in ett par huvudförhandlingar i tvistemål och vi har fått ställa in lite brottmål. Det beror oftast på part eller ombuds sjukdom eller att de sitter i karantän, säger Cecilia Klerbro som är lagman, det vill säga chef, för Nacka tingsrätt.

Förra veckan började parter, ombud och förhörspersoner att höra av sig till tingsrätten för att ställa in eller flytta förhandlingar på grund av sjukdom. Totalt har 16-20 mål inte kunnat genomföras.

För att slippa ställa in förhandlingar försöker tingsrätten i första hand att lösa det genom att exempelvis åklagare eller advokat kan vara med på länk, vilket hittills gjort att inga förhandlingar där personer sitter häktade har behövt ställas in eller skjutas upp.

I hela landet har 28,5 procent av de planerade förhandlingarna ställts in sedan årsskiftet. Under de föregående fem åren låg andelen runt 20 procent under samma period.

Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén säger till TT att det är för tidigt att säga om smittosituationen och det relativt stora antalet inställda förhandlingarna under årets första veckor kommer att få konsekvenser för domstolarna på längre sikt.

Marina • Vi pratar om alla dom nya varianterna av covid, nu senast omikron, men vad har hänt med alla dom tidigare farliga varianterna? Existerar dom inte längre?

Hej Marina,

Det är svårt att säga. Det man vet är att i Sverige har inga fall av alfa upptäckts sedan början av hösten, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Delta finns kvar men är på tydlig tillbakagång; Av de smittfall som upptäcktes vecka 1 har hittills färre än 10 procent varit orsakade av deltavarianten.

Mönstret torde vara detsamma överallt där omikron sprids. Varianten smittar så mycket lättare att den tränger ut de andra. Samtidigt går det inte att utesluta att tidigare varianter "övervintrar" och muterar igen, exempelvis i djurvärlden eller hos patienter med nedsatt immunförsvar som vårdas för covid under lång tid, vilket bl.a. Dagens Nyheter skrivit om.

Lena Lindh • Vet man hur många delta- respektive omikronpatienter som ligger på IVA?

Hej Lena,
Såvitt jag vet finns tyvärr ingen sådan statistik.

Bo • Hej! Nu pratas om en ny undervariant till omikron som sprider sig. Men vad blev det med ”deltakron” som upptäcktes på Cypern? Var det bara en miss i laboratoriet?

Hej Bo,

Det är fortfarande oklart vad som hände i labbet på Cypern. Forskaren, Leonidos Kostrikis, håller fast vid att det handlar om en verklig genetisk förändring hos viruset och inte om en sammanblandning av prover. Han fortsätter att arbeta med fyndet och planerar att publicera sina rön i en vetenskaplig tidskrift. Nature skrev om fallet för några dagar sedan.

Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här skriver vi om det senaste kring coronaviruset. Vi gör vårt bästa för att vid tillfälle svara på några av de många frågor som strömmar in.

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Mer information finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). FHM hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13. Information om reserestriktioner hittar du på Sweden Abroad.

Grafik: Smittade och avlidna i Sverige och världen

Grafik: Så många vårdas på iva

Grafik: Vaccinläget i Sverige och världen

Vår direktrapportering från tidigare datum:

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Senaste om: Coronapandemin