Lena Lid Falkman. Foto: Tomas Falkman

Retorikexpert: Bättre flyt för Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Duellen blev seriös men de känner inte varandra tillräckligt väl för att våga skoja och ta ut svängarna, säger retorikexperten Lena Lid Falkman efter duellen i Aktuellt. Men Löfven hade lite bättre flyt än tidigare.

Anna Kinberg Batra är ny som partiledare och Stefan Löfven är ny som statsminister. Därför har de båda en del att bevisa i den retoriska situation som råder, menar Lena Lid Falkman.

Lena Lid Falkman tror att det finns en längtan hos många att höra lite ”riktig politik”, att få lyssna på en debatt om sakfrågor. Under en lång tid har det diskuterats om vem som ska ta ansvar, vem som har sträckt ut handen till vem, hur man ska samarbeta och om vad. Nu tycker väljarna att det är dags att lägga det bakom sig.

Decemberöverenskommelsen

– Så blev det också. Därför var den här första duellen viktig, säger hon.

Varandras motsatser

Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven är på många sätt varandras motsatser.

– Där är den unga kvinnan som är stockholmsbaserad och fullblodspolitiker. Hon är vanligtvis rapp, kall, kontrollerad och saklig. Hon är bra på att tala, stakar sig sällan, men är kanske något manusbunden, säger Lena Lid Falkman.

– Hon är bättre på att debattera. Till exempel i dagens partiledardebatt var hon mindre manusbunden och mer improviserad i repliker och i duell, säger Lena Lid Falkman.

Bättre flyt för Löfven

Och statsministern beskriver Lena Lid Falkman så här:

– På andra sidan har vi den något äldre mannen som har arbetarbakgrund och kommer från landet. Han är eftertänksam och inte särskilt snabb. Han har tidigare varit bättre på att tala än på debatter och dueller, där han gärna kommer i underläge, för att han inte är tillräckligt vass och snabb, säger hon.

Men hon tycker det var lite annorlunda under duellen i Aktuellt.

– I kväll uppfattade jag Löfven som något snabbare, det flöt på bättre än vanligt. Kinberg-Batra var som vanligt vass, till exempel i hennes replik på Löfvens utläggning om betyg i skolan, där han inte kom med något tydligt besked

Kinberg Batra visade temprament

Trots det är Lena Lid Falkman nöjd med den delen av duellen. Hon tycker det blev en väldigt bra diskussion i just skolfrågan.

– Det var där det brände till i kväll. Jämfört med Reinfeldt har vi inte sett något temperament hos Kinberg-Batra. Men här brände det till. Troligen för att Löfven formulerade sig så att det kunde tolkas som att han och regeringen kanske inte följer riksdagens förslag om betyg i fyran, säger hon.

Lämnade sandlådan

Lena Lid Falkman tycker att statsministern och oppositionsledaren höll en hyfsad stil mot varandra, vilket var väntat.

– De känner varandra inte tillräcklig väl för att komma med några rallarsvingar och jag tror båda är angelägna om att komma ifrån sandlådekänslan som rått nu några månader.

– Jag hade väntat, och hoppats på, att slippa höra diskussionerna om ansvarstagande, utsträckta händer med mera. Glädjande att slippa detta!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet