Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung privatekonomi, har flera kreativa idéer för att dryga ut ekonomin, bland annat att byta kläder med kompisar. – Då känns det som nytt utan att man måste lägga pengar på nya kläder, säger hon. Foto: TT/Pressbild

Slösa eller spara – nu är årets första lön här

Uppdaterad
Publicerad

Årets fattigaste månad är över och äntligen kommer lönen! Kanske planerar du att spendera alla pengar redan i kväll – men vill du ha några tips på hur du undviker att januarilönen ryker direkt. Dessutom kan du chatta och berätta vad du planerar att göra när pengarna nu kommer in på kontot.

Oxveckorna är slut. Januarilönen är efterlängtad efter att julklappar, utlandsresa och munter mellandagsshopping har grävt hål i plånboken. Många har väntat på just denna dag – att kontot äntligen har fyllts på.

Och för att behålla den känslan lite längre – här ger Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung privatekonomi, sina bästa tips:

Träna hemma

Varför skaffa gymkort när man kan träna hemma? Det finns massor med videoklipp på nätet som är gratis att ta del av.

– Yoga och zumba är två exempel. Jag har kört zumbapass hemma i vardagsrummet, säger Elin Agorelius, som föreläser på gymnasieskolor för att inspirera och utbilda ungdomar om ekonomi, bland annat om sparande.

Nätdejta

Letar du efter en dejt inför alla hjärtans dag? Satsa då på nätdejting så slipper du att bjuda på drinkar på krogen – i alla fall till en början.

Renodla strumporna

Har alla samma färg slipper du problemet med udda strumpor.

– Jag har bara svarta strumpor numera, det är skönt om man tappar bort någon, säger Elin Agorelius.

Hälsa på hemma

Ät hos föräldrarna och passa på att umgås på samma gång.

– Slå två flugor i en smäll. Dessutom är man ju inte ute och spenderar pengar, säger Elin Agorelius.

Dumpa nyhetsbrev och erbjudanden

Avsluta prenumerationer från butiker du handlat hos tidigare och få bort lockelsen av erbjudanden som trillar in i mejlkorgen.

Tävla med en kompis

Pusha varandra. Tävla med en kompis om vem som kan gå längst utan att handla något, och rapportera till kompisen när du köper något.

– Den som förlorar måste bjuda den andra på middag, till exempel. Tävling triggar de flesta, säger Elin Agorelius.

Dela på konton

Inte lyssnar du på musik och kollar på serier samtidigt? Låt en kompis skaffa ena kontot och du det andra, och så delar ni på användningen.

Byt kläder

Trött att köra samma gamla tröja? Fyll en påse med kläder du tröttnat på och byt med någon annan.

– Det har jag gjort. Då känns det som nytt utan att man måste lägga pengar på nya kläder, säger Elin Agorelius.

Återinför veckopeng

Ett sätt att bestämma hur mycket du kan göra av med varje vecka, och att hålla nere spontanköpen.

Försök pruta

Något man sällan gör, men testa! Kanske inte på Ica, men till exempel när du köper något begagnat.

– Det finns ju också massa köp och sälj-grupper på internet, säger Elin Agorelius.

Här fick du alltså lite andra tips än de mer traditionella matlådorna, samåkningen och att skippa köpkaffet. Planerar du ändå att ha en kul helg, chatta och dela med dig här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.