Lindberg-härvan: Flera utpekade förhördes inte

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer som pekats ut för sexbrott i samband med sexköpshärvan kring tidigare polischef Göran Lindberg förhördes aldrig av polisen trots att deras identiteter var kända.

Lindberg dömdes 2010 för bland annat grov våldtäkt och köp av sexuella tjänster. Men andra personer som pekats ut för sexbrott förhördes aldrig av polisen trots att deras identiteter var kända. Det framgår av en ny dokumentär från Sveriges Radio.

När Nora var 17 år blev hon fastspänd och grovt våldtagen av en sexköpare som senare skulle visa sig vara polischef Göran Lindberg. Redan då avslöjade hon den prostitutionshärva hon varit inblandad i.

Polisen fick listor med namn och nummer till sexköpare och kopplare. I hennes telefon hittades sms och telefonnummer, bland annat till Göran Lindberg.

Polisen inledde förundersökningar om köp av sexuell handling av barn, koppleri och tre fall av våldtäkt. Men av de sekretessbelagda förundersökningarna från 2007 framgår att de utpekade gärningsmännen inte ens förhördes innan åklagaren lade ned förundersökningarna samma år.

Hade kunnat spåras

Enligt polisens handläggare gick de utpekade gärningsmännen inte att identifiera. De ska ha använt falska namn och kontantkortstelefoner som inte gick att spåra.

Men Sveriges Radios granskning visar att det fanns utpekade sexbrottslingar som lätt hade kunnat spåras.

En av männen som inte bara var utpekad ut för att ha köpt sex av barn utan dessutom för våldtäkt hade använt sitt riktiga namn. Polisen hade till och med hans personnummer, liksom personnumret till den som pekats ut för koppleri.

Men de gick fria utan att ha blivit förhörda.

Målsägarbiträdet fick aldrig veta

Berenika Alfvén, målsägarbiträde till 17-åriga Nora fick aldrig reda på att det fanns andra utpekade gärningsmän i sexköpshärvan, säger hon.

– Det låter väldigt, väldigt konstigt, men det här är första gången jag ser det här, säger Berenike Alfvén till Sveriges Radio.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.