Unga kvinnor och flickor utsätts oftare än män och pojkar för sexuella övergrepp i idrotten, enligt en ny rapport. Foto: Scanpix

Sexövergrepp mot unga idrottare kartlagda

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fem procent av unga idrottare i Sverige har utsatts för sexuella övergrepp inom föreningsidrotten. Det visar en ny rapport från Riksidrottsförbundet.

Rapporten innehåller bland annat en enkät, gjord i samarbete med Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är den första svenska studien om sexuella övergrepp i relationen mellan tränare och idrottsaktiva.

Den har besvarats av 477 25-åriga män och kvinnor som är eller har varit aktiva i föreningsidrotten runtom i landet. Några av dem som svarat har även varit tränare.  26 personer svarade att de har utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier.

Två av de 26 var under tolv år när det hände, åtta var mellan 13 och 17 år och sex var över 18 år. En kunde inte ange vid vilken ålder det hände.

Av de tillfrågade hade en procent bytt idrott eller slutat till följd av övergreppen.

Elitaktiva oftare utsatta

Enligt internationell forskning är risken att utsättas för övergrepp något högre för högpresenterande idrottare på väg uppåt i karriären. I den svenska enkäten finns det en klar överrepresentation av elitaktiva bland de utsatta, skriver Riksidrottsförbundet i sin sammanfattning.

Bland dem som i enkäten svarade att de hade utsatts för trakasserier eller övergrepp var 70 procent kvinnor. Samtliga förövare var män.

Det finns i dag mycket lite kunskap kring sexuella trakasserier och övergrepp inom idrottsrörelsen, konstaterar Riksidrottsförbundet. Rapporten ger förutom en första överblick av situationen i Sverige även en en bild av den internationella forskningen.

”Saknas kunskap och rutiner”

Vidare konstateras i rapporten att sexuella övergrepp i idrotten kom till allmän kännedom i Sverige 2011, när Patrik Sjöberg och andra vittnade om de övergrepp de utsatts för av sin tränare. ”Det blev samtidigt också tydligt att det saknas kunskap och etablerade rutiner för att förebygga och hantera sexuella övergrepp i idrotten”, fastslås i rapporten.

Fakta

Om rapporten och enkäten

Rapportenheter ”Kunskapsöversikt: Sexuella övergrepp i relationen mellan tränare ochidrottsaktiv” och presenteras den 7 november. Den är sammanställd av SusanneJohansson vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Bland de 477 unga idrottsaktiva i Sverige somsvarat på en enkät angav drygt fem procent att de blivit utsatta för sexuellaövergrepp i föreningsidrotten. De kunde välja mellan flera svarsalternativ:

* Kroppskontakt som känts opassande, obehagligeller kränkande,

* Ofrivilligt fotograferad eller filmad i sexuelltsyfte

* Tvingats se på när en tränare gjort enhandling med sexuell innebörd

* Manad eller pressad att ställa upp på någonsexuell aktivitet

* Någon grövre form av sexuellt övergrepp

En klar majoritet av de som svarat att utsatts för sexuellaövergrepp angav att de hade utsatts för kroppskontakt som kändes opassande,obehaglig eller kränkande.

Förslag på åtgärder

I rapporten föreslår Riksidrottsförbundet en rad åtgärderför att motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Några av dem är:

* Etablera, sprida och tillämpa kodex för uppförande ochetik.

* Skapa tränarregister och utdrag ur brottsregister.

* Göra utbildning om trakasserier, övergrepp ochidrottsaktivas rättigheter till obligatoriska inslag i tränarutbildning.

* Etablera en oberoende lyssnare eller hjälptelefonlinje utanför denorganiserade idrotten.

* Tillhandahålla hjälp för de utsatta och de anklagade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.