Shorts eller inte shorts på jobbet? SVT Nyheter har svaret

Uppdaterad
Publicerad

Sol, vind och vatten höga berg och… korta shorts? Varmare tider betyder svalare kläder, men vad är egentligen okej att bära på jobbet. DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing och stylisten Niklas Berglind reder ut alla frågetecken.

Värmen har kommit till Sverige och många av oss gläds tillsammans med våra kollegor på jobbet över att sommaren äntligen är i antågande. Men det är inte alltid helt lätt att anpassa jobbets klädkoder till värmen.

Magdalena Ribbing, folkvettsexpert på Dagens Nyheter, anser dock att regeln är enkel. Skyl de delar av kroppen som riskerar att hamna i närkontakt med andra.

– Man har rätt att själv bestämma vems hud man har mot sin egen. Det är basen i det hela anser jag. Därför behöver ens kläder räcka ner till ungefär knäna, säger hon.

LÄS MER: Ribbing arg på svenska medier: ”Jag målas ut som shortshataren i media”

Niklas Berglind håller med om att knäregeln är en bra måttstock.

– Snygga shorts som går till knäna, absolut, om du är ledig. Men shorts på jobbet? Nej. Nej. Nej. Shortskostymerna är hetare än någonsin, men det är inget som jag skulle ha på mig på jobbet, säger han.

Beror på typen av arbetsplats

Samtidigt betonar både Magdalena Ribbing och Niklas Berglind att det givetvis beror på vad för typ av jobb man har. Om det är en arbetsplats där det finns en uttalad policy att det är okej med shorts, då går det givetvis bra.

– Om du jobbar som cykelbud eller på dagis så är det givetvis okej med shorts. Men om du jobbar på bank till exempel, tänk då efter ett varv till, säger Niklas Berglind.

Handlar om respekt mot andra

Enligt Magdalena Ribbing handlar klädkoden inte om anständighet, utan om respekt mellan varandra.

– I en stad eller på ett jobb där man är i närheten av andra människor, kanske sitter på ett säte eller en stol, då klär man på sig, inte av sig. Alla gillar inte att få del av andras eventuellt svettiga kroppar. I butiker är det direkt obehagligt med svettig halvnakenhet över grönsaker och kläder, säger hon.

Dölja rumpan

Hon anser inte att det generellt är fel att ha shorts på jobbet om arbetsgivaren själv har det eller tillåter det. Men, tillägger hon, det ska ändå inte vara korta minishorts.

– Jag bestämmer givetvis inte ett smack av vad folk ska ha på sig, men jag kan berätta vad jag anser: att man inte ska ha minishorts som knappt döljer rumpan när man är på stan, på jobbet eller i andra sammanhang där man möter andra personer – om dessa inte är med på galoppen, och då känner man dem förmodligen.

Även Niklas Berglind ser rött av minishortsen.

– Shorts är en fritidsbyxa. En måbra byxa som man har på sig för att vara bekväm och ha det skönt. Du kan vara personlig på jobbet, men aldrig privat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.