Sidas Generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka. Foto: TT

Sida-chefen fick dubbla löner

Uppdaterad
Publicerad

När Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka tillträdde fortsatte hon ta emot ersättning från sin tidigare arbetsgivare Rädda Barnen. Trots en månadslön på 100.000 kronor tyckte hon det var ”skäligt” att också ta emot totalt närmare en halv miljon från Rädda Barnen – en ersättning som generaldirektören betecknar som ett avgångsvederlag men som Rädda Barnen uppger var lön.

Internationella Rädda Barnen arbetar i 120 länder över hela världen. Deras uppdrag är att rädda barns liv och att värna barns rättigheter. Det är en av de mest ansedda barnrättsorganisationerna i världen.

Svenska Charlotte Petri Gornitzka tillträdde 2008 som generalsekreterare för Internationella Rädda Barnen i London. I januari 2010 dör hennes man plötsligt och hon flyttar tillbaka hem till Sverige.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Under våren gör hon en överenskommelse med organisationen som enligt henne innebär ett avgångsvederlag i en klumpsumma, men som ska betalas ut under sex månader.

I avtalet finns inga klausuler om att eventuella nya inkomster ska räknas av mot avgångsvederlaget.

Varför finns ingen sådan klausul?

– Varken jag eller Rädda Barnen väckte den frågan i förhandlingen, säger Charlotte Petri Gornitzka till SVT.

Fortsatte ta emot pengar från Rädda Barnen

I maj samma år erbjuds hon arbetet som vikarierande generaldirektör på Sida och får en månadslön på 100.000 kronor. Men hon fortsätter samtidigt att ta emot pengarna från Rädda Barnen under fyra månader.

När SVT träffar Charlotte Petri Gornitzka och ställer frågor om varför hon 2010 tjänade betydligt mer än de omkringliggande åren, närmare två miljoner kronor, säger hon att hon fick ett avgångsvederlag från Rädda Barnen.

– Jag valde att få det här beloppet utbetalt månadsvis, så därför överlappar det i tid. Det var den bedömning jag gjorde, det beslut jag fattade. I den situation som rådde, med att vara vikarie, så fattade jag beslutet att det var rimligt. Det stred inte mot regler.

Men är det etiskt försvarbart? Det var pengar från Rädda Barnen och du hade då en lön på 100.000 kronor?

– Jag har en bra lön. Så är det. I den situation som var då tyckte jag att det var en rimlig bedömning att göra. Sett i hela situationen var det mitt beslut då. Ja.

”Skälig ersättning för det arbete jag hade gjort”

Samtidigt förnekar Rädda Barnen att det skulle handla om ett avgångsvederlag. Enligt Inger Ashing, ordförande för svenska Rädda Barnen och styrelsemedlem i den internationella sektionen, var Charlotte Petri Gornitzka formellt anställd av Rädda Barnen i fyra månader efter att hon tillträtt tjänsten på Sida. Och fick alltså månadslön.

– Hon hade en uppsägningstid utan arbetsplikt och fick under den tiden fram till sista september 2010 behålla sin lön. Hennes anställning slutade den 30 september 2010.

I februari 2011 fick Charlotte Petri Gornitzka regeringsförtroende som ordinarie generaldirektör. Men hon funderade inte på att betala tillbaka pengarna.

– Min bedömning var att det var en skälig ersättning för det arbete jag hade gjort på Rädda Barnen, säger Charlotte Petri Gornitzka till SVT.

Uppmanades att avsäga sig ersättningen

Charlotte Petri Gornitzka uppger att hon fört ”samtal om hela situationen” med den statssekreterare som för UD:s räkning hade kontakten vid hennes tillträde, men att denne inte ifrågasatt de dubbla ersättningarna.

SVT har också flera av varandra oberoende källor som berättat hur generaldirektören internt uppmanades att avsäga sig ersättningen från Rädda Barnen, men vägrade med motiveringen att hon behövde få ekonomisk trygghet.

– Jag känner inte till det, att det fanns sådana synpunkter, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Vet du mer eller vill diskutera? Hör av dig till SVT eller diskutera i sociala medier under #dinröst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Sida-chefens ersättningar

Mer i ämnet