Konsekvenserna av Trumps order är mycket allvarliga för kvinnor och flickor i fattiga länder, menar Sida. Foto: TT

Sida tar avstånd från Trumps abortpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsmyndigheten Sida tar avstånd från USA:s beslut att stoppa pengar till organisationer som arbetar med abortfrågan. Sida har nu beslutat att samarbetet kan fasas ut med de organisationer som accepterar de amerikanska villkoren.

President Donald Trump tog som ett av sina första beslut att landet inte ska ge bistånd till utländska civilsamhällesorganisationer som på något sätt arbetar med abortfrågan – oavsett om det handlar om abortvård, information eller om politiskt påverkansarbete.

Trumps presidentorder omfattar nästan allt hälsobistånd på runt 9,5 miljarder dollar per år som utbetalas av USA.

Viktig fråga för Sverige

För Sverige är stödet till kvinnors rätt att själva bestämma över sin egen kropp en central del av biståndet. 60 procent av Sidas hälsobistånd på 1,5 miljarder kronor går till området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

– Det vi har beslutat är att svenskt bistånd ska inte gå till organisationer som vägrar att genomföra aborter, informera om aborter eller propagera för aborter, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

LÄS MER: RFSU: Trumps abortbeslut ”hot mot kvinnors hälsa”

Vill öka stödet

Sida kommer att öka stödet till kvinnors sexuella hälsa och rättigheter med 170 miljoner i år. Stödet ska gå till de organisationer som fortsätter att genomföra aborter trots Trumps order.

– Vi vet att det är flera organisationer som kommer att backa och inte vilja ha amerikanska pengar. När vi hittar de organisationerna som väljer att följa Trumps order, då ska vi förhandla med dem så får vi se om det går att komma till en lösning där de väljer att fortsätta informera om aborter och därmed kunna ha svenskt stöd, säger Carin jämtin.

”Skadar både människor och samhället”

Konsekvenserna av Trumps order är mycket allvarliga för kvinnor och flickor i fattiga länder, menar Sida. Den icke-statliga organisationen Marie Stopes International beräknar upp till 6,5 miljoner fler oönskade graviditeter, 2,2 miljoner fler osäkra aborter och över 21.000 fler fall av mödradödlighet till följd av beslutet i USA.

LÄS MER: Kvinnor uppmanar till preventivmedel som kan överleva Trump

– Det är en viktig fråga för vi vet att när det inte finns preventivmedel, när det inte finns tillgång till säkra aborter genomförs istället osäkra och livsfarliga aborter. Mödrar dör i barnsäng, barn växer upp utan mödrar och vi vet att det skadar både människor och samhället fruktansvärt, säger Carin Jämtin.

  • Fler än 800 kvinnor och flickor dör varje dag i samband med graviditet eller förlossning av orsaker som kan förebyggas.
  • 214 miljoner kvinnor och flickor i världen har inte tillräcklig tillgång till preventivmedel.
  • Varje år utförs 22 miljoner osäkra aborter, 98 procent av dem i låginkomstländer.
  • Varje år blir två miljoner flickor under 15 år mödrar.

Källa: Sida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer