Foto: Henrik Montgomery, TT

Sifo: MP rasar under riksdagsspärren

Publicerad

För första gången på 15 år hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren i en Sifo-mätning. I den senaste väljarbarometern får regeringspartiet Miljöpartiet rekordlåga 3,2 procent.

I Sifo-mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten tappar Miljöpartiet 1,3 procentenheter sedan föregående mätning. Det är en statistiskt säkerställd förändring.

Senast partiet hade ett sämre stöd bland väljarna var i februari 2002. Det svaga stödet i Sifo-mätningen innebär att MP nu har tappat mer än hälften av sina väljare sedan valet 2014.

– Det är så klart aldrig kul att se den typen av siffror, samtidigt ska vi komma ihåg att vi har gått framåt i flera andra undersökningar och att det är över ett år kvar till valet, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SVT Nyheter.

– Jag känner mig trygg med att våra politiska lösningar för ett grönare och mer solidariskt Sverige ger resultat. Vårt förtroende i miljöfrågor har ökat senaste tiden och vi fortsätter att lägga fram kraftfulla förslag för att minska klimatutsläppen, säger Lind.

Före och efter dådet

Sifos aprilmätning är till hälften genomförd veckan före terrordådet på Drottninggatan i Stockholm och till hälften veckan efter. Det märks i opinionen, vilken följer kända mönster – i krissituationer sluter väljarna upp bakom regeringen.

– Den sista veckan har de rödgröna dragit ifrån Alliansen. Det är en signifikant skillnad mellan blocken som inte fanns före dådet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Socialdemokraterna ökade under mätperioden: Från 28 procent före attentatet till 32 procent efter. Sammanlagt hamnar S på 29,9 procent i april, en ökning med 1,2 procentenheter.

LÄS MER: Svenskarna nöjda med Löfven efter terrordådet

Samtidigt stärker Vänsterpartiet sitt stöd med 1,1 procentenheter till 8,2 procent.

M backar

Moderaterna får sitt sämsta resultat i en Sifo-mätning sedan 2003, månaden innan Bo Lundgren avgick som partiledare: 17,5 procent (-0,9).

Även Centerpartiet backar något, men ligger fortfarande på hög nivå efter en längre tids uppgång. I april får C 13,8 procent av väljarstödet, en minskning med 0,4 procentenheter. I mätningen noteras det dock att stödet för Centern var signifikant högre veckan före terrordådet än veckan efter.

LÄS MER: Regeringen vill kriminalisera deltagande i terrororganisationer

SD-ledaren Jimmie Åkesson har kritiserat de andra riksdagspartierna hårt efter terrordådet, men det ger inget drag i opinionen. Partiet ligger kvar på 16,7 procent, precis som i mars.

Efter terrordådet har andelen osäkra väljare ökat, vilket kan tyda på att en större väljarrörelse är på gång.

Fakta: Sifos väljarbarometer april 2017

Visa

Opinionsläget i april enligt Sifos väljarbarometer. Förändring i procentenheter sedan mars inom parantes:

S: 29,9 (+1,2)

V: 8,2 (+1,1)

MP: 3,2 (-1,3)

M: 17,5 (-0,9)

C: 13,8 (-0,4)

L: 5,4 (-0,3)

KD: 2,9 (+0,1)

SD: 16,7 (+-0)

Övr: 2,4 (+0,5)

1.943 intervjuer genomfördes den 3–12 april 2017. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?”

Den enda statistiskt säkerställda förändringen sedan föregående mätningen är Miljöpartiets.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer