Jimmie Åkesson och SD når toppnotering i ny undersökning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sifo: Rekordnotering för SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna får högre väljarstöd än någonsin i en ny mätning från Sifo/SvD. Mätningen visar också att SD är större än Socialdemokraterna bland arbetarväljare.

17,8 procent, 2,6 procentenheter mer än i maj. Så högt väljarstöd får Sverigedemokraterna i den senaste Sifo-mätningen som Svenska Dagbladet och GöteborgsPosten beställt och publicerade på fredagskvällen. Förändringen är statistiskt säkerställd, och innebär det största stöd som partiet någonsin fått.

– De har haft en kontinuerlig utveckling och ökat i ett antal mätningar nu. Invandrings- och integrationsfrågorna är bland de viktigaste frågorna numera, det är den fråga efter bostadspolitik som folk är mest missnöjda med, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till GP.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet, säger till SVT Nyheter att SD:s utveckling är unik.

– Man har vuxit successivt under många år. Sedan valet har det lyft ganska dramatiskt, det finns inget tidigare exempel på ett parti som haft en så rak uppgång och möblerat om det politiska landskapet av egen kraft.

– Om SD nu är på väg mot ännu högre nivåer så  håller man på att bli ett centrum i svensk politik som blir oerhört svårt att hantera för de övriga partierna.

”En chock för S”

Mätningen från Sifo visar också att SD nu är större än S bland kärnväljarkåren arbetarväljare.

– Det är en chock för de etablerade partierna, framför allt socialdemokraterna. Men samtidigt är det en tendens man sett under lång tid, att de ätit sig in i gruppen. För fem år sedan hade det setts som sensationellt, säger Andreas Johansson Heinö till SVT Nyheter.

Alliansen backar

I mätningen backar Socialdemokraterna något, medan regeringspartnern Miljöpartiet går framåt. Samtliga allianspartier backar, mest av dem Centerpartiet med 1,8 procentenheter.

Förändringarna är överlag små, SD:s och C:s är statistiskt säkerställda.

Beskedet om SD:s toppmätning kommer dagen efter att en ifrågasatt webbpanelsmätning redovisat SD som Sveriges största parti.

Förändring i procentenheter från majmätningen inom parentes

  • Socialdemokraterna 26,3 (-0,8)
  • Moderaterna 24,5 (-0,5)
  • Sverigedemokraterna 17,8 (+2,6)
  • Miljöpartiet 7,6 (+1,0)
  • Vänsterpartiet 6,5 (+0,3)
  • Centerpartiet 6,1 (-1,8)
  • Folkpartiet 4,7 (-0,1)
  • Kristdemokraterna 4,0 (-0,1)
  • Feministiskt initiativ 1,7 (-0,7)

S + MP + V = 40,4 %

M + C + FP + KD = 39,3 %

Mätningen genomfördes de 10-20 augusti då 1 930 personer svarade på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

Källa: Sifo/SvD-GP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.