Allianspartiernas ledare från vänster: Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Anna Kinberg Batra (M) och Enna Busch Thor (KD) Foto: TT

Sifo: Ser illa ut för Alliansen – trots övertag i opinionen

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon är det två år kvar till nästa riksdagsval. Trots att Alliansen idag har ett övertag i förhållande till de rödgröna på omkring fem procentenheter, så ser det illa ut inför 2018. Enligt Sifo:s opionschef Toivo Sjörén borde övertaget vara mycket större så här långt in i mandatperioden.

– Det här övertaget är inte särskilt stort. Tittar vi tillbaka på andra mandatperioder brukar oppositionen göra bättre ifrån sig. Och det är egentligen konstigt att Alliansen inte har ett större stöd, eftersom de har vunnit mycket i sakfrågor på senare tid, säger Toivo Sjörén.

Kort sagt skulle det relativt knappa övertaget idag behöva vara mycket större för att det skulle peka på att Alliansen skulle vara på väg att vinna nästa riksdagsval.

Dramatisk utveckling för MP och SD

Det som gör läget extra bekymmersamt för Alliansen är att man har övervunnit väljarnas förtroende i flera viktiga sakfrågor, som exempelvis sysselsättningsfrågan och skolfrågan, men effekten har inte varit särskilt stor i väljaropinionen.

Under mandatperioden så här långt är det två partier där utvecklingen har varit särskilt dramatisk. Den ena är miljöpartiets kraftigt försvagade stöd.

Den andra handlar om Sverigedemokraternas kraftiga uppgång. Enligt Toivo Sjörén finns egentligen ingenting som med självklarhet talar för att opinionsutvecklingen i båda dessa partier ska pendla tillbaka.

– Det är klart att Miljöpartiet kan komma tillbaka. Kruxet är att Miljöpartiet har mer än halverat sitt förtroende i miljöfrågan, vilket är deras paradfråga. Miljöpartiet måste vinna tillbaka miljöfrågan. Och rent allmänt kan man säga att det är svårare att komma tillbaka än att förlora väljare, säger Toivo Sjörén.

Svårt att förutspå SD:s framtid

Om det ser dystert ut för Miljöpartiet, hur glada ska de vara inom Sverigedemokraterna, kan man då fråga sig? Sverigedemokraterna har under mandatperioden uppvisat en närmast femtioprocentig tillväxtnivå.

Kommer nu partiet att parkera sig på en hög nivå, eller kommer de att falla tillbaka? Det här är väldigt svårt att säga, enligt Sifos opinionschef.

– Vi vet ju att väljarna tycker att invandrings- och integrationsfrågan är väldigt viktig. Dessa frågor håller de säkert kvar, sen vet vi ju inte hur de agerar i andra frågor. Kommer de att bredda sig, och kommer de att lyckas bredda sig? Detta är två viktiga frågor inför framtiden. Tittar vi ute i Europa så kanske man har en lite bredare position trots allt.

Inget block i närheten av majoriteten

Sverigedemokraternas storlek gör också att valet 2018 egentligen redan nu inte ser ut att bli ett traditionellt blockvinnarval. Med andra ord ser det inte ut att kunna bli någon solklar vinnare.

Inget block ser ut att vara i närheten att vinna över 50 procent, vilket också ökar dramatiken i det som kommer att hända framöver.

– Vi har tre block. Det finns ingenting som tyder på att Sverigedemokraterna inte kommer att vara det tredje blocket. Vi har alltså två stora block som kämpar om makten, men där inget av dessa har någon möjlighet att få någon egen majoritet. Den egna majoriteten ligger i en tidigare värld, säger Toivo Sjörén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.